Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni siber saldırı dalgası ABD ve Asya’yı vurdu

Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere dünya çapındaki  birçok kurum ve şirketi etkileyen küresel siber saldırı, ABD ve Asya kıtasına da sıçradı.  Bilgisayarı kilitlenen şahıs ve kuruluşlardan sanal para birimi Bitcoin ile fidye talep ediliyor.

Saldırılar sonucunda Windows yazılımının çökmesi nedeniyle Çernobil nükleer santralindeki radyasyon el cihazlarıyla ölçüldü. Virüsten etkilenen büyük şirketler arasında Milka ve Oreo markalarıyla tanınan gıdacılık devi Mondelez ile Rus petrolcülük şirketi Rosneft, Amerikan eczacılık şirketi Merck ve Danimarkalı armatörlük şirketi Maersk de bulunuyor.

Antivirüs yazılımı üreten Kaspersky şirketi; Salı günü başta Ukrayna ve Rusya olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere, Polonya ve İtalya’nın 2 binin üzerinde siber saldırıya hedef olduğunu açıkladı.  Kaspersky , virüsün “Petya” ile benzerliğinin bulunmayıp yeni bir programlama olabileceği üzerinde duruyor.  Siber saldırıyı yapanlar, bilgisayarların yeniden normale döndürülebilmesi için 300 dolarlık Bitcoin talep ediyor.

Dün Avrupa ve ABD’de etkili olan saldırılar, bu sabah Asya’ya da başladı. Virüs, Asya kıtasındaki  şirketleri, liman operatörlerini ve kamuya ait birimleri hedef aldı.

Hindistan Gemicilik Bakanlığı sözcüsü Neeta Prasad’a göre, Jawaharlal Nehru Port Trustinal limanın da  yükleme ve boşaltım işlemleri yapılamadı.

Qihoo 360Technology Co. baş güvenlik mühendisi Zheng Wenbin ise, ”virüsün Çin’e sıçradığı yolunda bazı işaretler var, ancak büyük çaplı bir olay henüz görülmedi” dedi.

Yaşanan siber  saldırılardan  en fazla  Rusya ve Ukrayna ile iş yapan şirketler etkilendi.

Siber saldırılarla ilgili Washington’da Atlantik Konseyi’nde Cyber Statecraft Initiative direktör yardımcısı Beau Woods, “Bu durum için küresel bir güvenlik anahtarı yok ve dünyanın farklı kısımlarında daha fazla sistemin bu saldırılara maruz kaldığını görmeye devam edeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.