Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara, Kayseri ve Konya’da FETÖ operasyonları

Ankara Üniversitesi 31 eski çalışanına gözaltı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafında yürütülen Fethullahçı Terör Örgütü soruşturmaları kapsamında ByLock kullandıkları tespit edilen Ankara Üniversitesinin eski çalışanı 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi

Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, Ankara Üniversitesinde FETÖ’nün kriptolu haberleşme programı ByLock’u kullandıkları tespit edilen, bir kısmı daha önce açığa alınan, bir kısmı ise kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile ihraç edilen, akademisyen ve personelden oluşan toplam 31 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bazı şüphelilerin gözaltına alındığı ve sorgulanmak üzere emniyet birimlerine götürüldüğü, diğer şüphelilerin ise yakalanmaları için operasyonların sürdüğü öğrenildi.

Konya Jet Üssü’nde operasyon

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminin ardından FETÖ’ye yönelik başlattığı soruşturma kapsamında bugüne kadar 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na yapılan operasyonlarda gözaltına alınan askerlerin ifadesi doğrultusunda 2’si kıdemli yüzbaşı, 13’ü, üsteğmen, 6’sı teğmen olmak üzere 21 subay hakkında ‘Anayasa’yı ihlal, yasama organlarını engellemeye teşebbüs etmek, hükümete karşı isyan, silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarından yakalama kararı çıkartıldı.

Kayseri’de 100 gözaltı

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nca sürdürülen soruşturmada, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullanıcısı oldukları belirlenen çeşitli meslek gruplarına mensup 100 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Terörle Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele şube müdürlükleri ekiplerince zanlıların yakalanması için operasyon düzenlendi.

Zanlılardan 64’ü gözaltına alındı. Diğer zanlıların yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

Canikli: Şu anda muhalefet dahil Bylock kullanıcısı vekil yok

“Siyasi ayağı vs konuşuluyor. Şu an tüm aktif milletvekilleri için söylüyorum muhalefet dahil. Bylock kullanan milletvekili söz konusu değil. Şu an itibarıyla milletvekili ve tabii ki bakan yok. Eskilerden var, onlarla ilgili gereği yapılıyor. Teşkilatlarda var, onlarla ilgili gereği yapılıyor. Tespit edildikçe de hiçbir taviz verilmeden gereği yapılıyor. İddia edenler varsa lütfen bu bilgileri aktarsınlar, kamuoyu ile de paylaşsınlar. Biz de memnun oluruz anında gereğini yaparız. Ama sadece söylüyorlar altını dolduramıyorlar.”

FETÖ’nün yeni haberleşme ağı: Cryptnote

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün yeniden yapılanmaya başladığı, bu kapsamda FETÖ mensuplarının Mart ayından bu yana ‘Cryptnote’ adlı şifreli haberleşme programı kullandığı tespit edildi.

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edilen polis memuru Cumali K’nin örgüt mensuplarının kendisiyle yeniden irtibat kurmak istediği ihbarı üzerine soruşturma başlattı.

Cumali K, ifadesinde, daha önce kendisinden sorumlu olan “mahrem imamların” evine geldikleri ve maddi manevi bir ihtiyacı olup olmadığını sorduklarını beyan etti. İtirafçı eski polis, evine gelen kişilerin ByLock’tan daha güvenilir bir program yükleyeceklerini söylediklerini belirterek, bilgisayar ve telefonuna “Cryptnote” isimli şifreli haberleşme programını yüklediklerini kaydetti.

Başsavcılığın talimatıyla harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, eski polisin evine gelen 3 kişiyi takibe aldı. Ekipler, 2 aylık fiziki takibin ardından zanlıların, daha önce örgüt ile iltisaklı olduğu iddiasıyla meslekten ihraç edilen memurların evlerini ziyaret ettikleri ve toplantılar yaptıklarını belirledi.

Bunun üzerine zanlıların adreslerine düzenlenen operasyonda, İdris D, Mahmut O. ve Mutlu D. gözaltına alındı. Savcılıktaki sorgularının ardından mahkemeye çıkarılan zanlılar, “terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandı.

Zanlıların, örgütün yeniden yapılanmasına yönelik çalışmalar yaptıkları, bu bağlamda “Cryptnote” isimli şifreli haberleşme programını memuriyetten ihraç edilen mensuplarının bilgisayar ve telefonlarına yükledikleri ve bunun aracılığıyla FETÖ üyeleriyle iletişime geçtikleri saptandı. Zanlıların ayrıca cezaevinde bulunan üyelerinin ailelerine ulaşarak, örgütten kopuşları engellemeye yönelik görüşmeler yaptıkları tespit edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.