Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İranlı matematikçi Meryem Mirzakhani hayatını kaybetti

“Matematiğin Nobel’i” olarak anılan Fields ödülünü alan ilk kadın matematikçi Meryem Mirzakhani, meme kanseri nedeniyle 40 yaşında hayatını kaybetti.

ABD’deki Stanford Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren İranlı matematikçi Meryem Mirzakhani, bir süredir mücadele ettiği meme kanserine yenildi. Ölüm haberinin ardından İran Cumhurbaşkanı Ruhani,  “Dünyaca ünlü İranlı matematikçi Meryem Mirzakhani’nin ölümü yürek parçalayıcı” mesajını yayınladı.

İran’da büyüyen Meryem Mirzakhani, İran-Irak savaşı döneminde ilkokuldaydı. Savaş sonrası İran’da iyi bir eğitim alma imkanı olan ve matematik olimpiyatlarına katılan Mirzakhani bu konuda uzmanlaşmaya karar verdi. Ünlü matematikçi, lisans eğitimini İran’da Şerif Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra ve doktora eğitimi için Harvard’a gitti. Doktora sonrası çalışmasını da Harvard’da tamamladıktan sonra bir süre Clay Enstitüsü’nde çalışan Mirzakhani, daha sonra Stanford Üniversitesi’nde çalışmaya başladı.

MERYEM

Daha önce de ödüller almış olan Meryem Mirzakhani üç yıl önce “Matematiğin Nobel’i” olarak anılan ve her dört yılda bir verilen Fields ödülüne layık görüldü. Mirzakhani, 40 yaşın altındaki matematikçilere verilen bu ödülü alan ilk kadın oldu.

Mirzakhani daha önce verdiği bir röportajda, matematikle ilgili ilk anısının, abisinin ona 1’den 100’e kadar olan sayıların toplanmasını sorması olduğunu anlatıyor. Abisi için “Herhalde Gauss’un problemi nasıl çözdüğünü okumuştu” diyen Mirzakhani öğrendiklerini  şöyle tarif ediyor: “Çözüm benim için büyüleyiciydi. Bu, kendim çözmemiş olsam bile güzel bir çözümün tadını çıkardığım ilk andı”.

Maryam-Mirzakhani-008

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.