Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen’de bir milyon çocuk kolera tehlikesi altında

Yemen’de beş yaşın altında olan ve iyi beslenemeyen bir milyon çocuk, kolera tehlikesinin çok yüksek olduğu bölgelerde yaşıyor.

Yemen-cholera-02

Save the Children (Çocukları Kurtarın Vakfı), Yemen’deki kolera salgınına ilişkin raporunda, beslenme sıkıntısı çeken bir milyon küçük çocuğun kolera salgının en yüksek olduğu bölgelerde yaşadığına dikkat çekti. Rapora göre, kötü beslendikleri için bağışıklıkları çok düşük olan bu çocukların koleraya yakalandıkları takdirde ölüm riski normale göre üç kat daha fazla.

İki yıldır süren iç savaşın ve ekonomik çöküşün halkı açlığa mahkum ettiği Yemen’deki kolera salgınından bugüne kadar en az 425 bin kişi etkilendi. Hastalık yaklaşık 1900 can aldı. Save the Children’ın raporuna göre yeni vakaların yüzde 44’ünü, ölümlerin yüzde 32’sini 15 yaş altı çocuklar oluşturuyor.

_96398606_9008c06f-22d7-4a80-9283-6fac5ab9f97f

 

Yemen’de kolera tedavisi için merkezleri bulunan ve şimdi tehlikeli bölgelere daha fazla sağlık görevlisi göndermeye başlayan Save the Children’ın raporu, çok daha fazla yardıma ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’na göre, Yemen’de 20 milyondan fazla kişinin yardıma veya korunmaya ihtiyacı var. Uluslararası yardım kuruluşları konfederasyonu Oxfam’a göre ise, Yemen’de koleradan etkilenenlerin sayısı 600 bini geçebilir. Eğer mevcut durum engellenmezse Yemen’de koleradan etkilenenlerin sayısı, 2010 Haiti depremi sonrası yaşanan kolera krizini de aşacak ve dünyada bir yılda kaydedilmiş en yüksek sayı olacak.

38845842_303

İçme suyundan ve besinlerden bulaşan kolera bakterisi; savaş, yoksulluk ve afetlerden etkilenen topluluklarda kolayca yayılıp ölümcül hâle geliyor. Bakteri vücuda girdikten sonra hastalık çok kısa sürede ishal, şişlik, kusma gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Vücuttan kaybedilen sıvının takviye edilmesi ve antibiyotik kullanımıyla tedavi edilen bu hastalıkta, ağır vakalar için hastane bakımına ihtiyaç duyuluyor. “Asıl trajedi, kötü beslenme ve koleranın basit bir sağlık hizmeti ile tedavi edilebilecek olması” diyen Save the Children’ın Yemen direktörü Tamer Kirolos, Yemen’de hastanelerin kullanılamaz hâle getirildiğini, sağlık çalışanlarına ödeme yapılmadığını ve yardımlara ulaşmanın zorluğunu anlatıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.