Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da, eski başbakan Navaz Şerif’den boşalan koltuk için yapılan seçimi eşi kazandı

Pakistan’da yolsuzluk soruşturması nedeniyle görevden alınan eski Başbakan Navaz Şerif’ten boşalan koltuk için Lahor’da yapılan ara seçimi, Şerif’in eşi Gülsüm Navaz Şerif kazandı.

Londra’da kanser tedavisi gören Gülsüm Navaz Şerif’in seçim kampanyasını kızı Meryem yürütmüştü. 44 adayın katıldığı seçimde Gülsüm Navaz Şerif’in en yakın rakibi, İmran Han’ın liderliğindeki Pakistan Tahrik-i İnsaf Partisi’ni (PTI) temsil eden tıp doktoru Yasmin Raşid’di.

Ekran Alıntısı

Bu ara seçim, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce Şerif ailesinin alacağı desteğe ilişkin bir test olarak da görülüyordu. Beklendiği gibi ara seçimi Gülsüm Navaz Şerif kazansa da, BBC verilerine göre Şerif’in partisi olan Pakistan Müslüman Birliği – Navaz Partisi’nin (PML-N) bölgedeki oy oranı yüzde 7 azaldı. Ayrıca 2013 yılında yüzde 52 olan seçmen katılımı ciddi oranda düşerek yüzde 39’da kaldı. Guardian’a konuşan Lahorlu bir siyasi analist, seçim sonuçlarını eski Başbakan Navaz Şerif’le ilgili yaşananlardan sonra seçmenin kararsızlığı ve isteksizliği olarak yorumladı.

4000

2016 yılında sızdırılan Panama Belgeleri’nde kendisi ve ailesi offshore şirketlerle ilişkilendirilen dönemin başbakanı Navaz Şerif’le ilgili soruşturma yürütülmüş, soruşturmanın sonunda Navaz Şerif’in görevden alınmasına karar verilmişti.

gulsum-navaz-serif

Kampanyayı yürüten Meryem Navaz Şerif, seçim sonrası yaptığı konuşmada “seçmenin demokrasiye karşı yapılan komploları reddettiğini” söyledi ve bazı kampanya çalışanlarının son günlerde ortadan kaybolduğunu iddia etti. Başka bir PML-N yönetici ise, kendilerine karşı bir nefret kampanyası yürütüldüğünü ve  bazı PML-N destekçilerinin oy vermesinin engellendiğini ileri sürdü. Bunlara karşılık, muhalefet adayı Jasmin ise partisinin listeye ulaşımı olmadan fazladan 29 bin seçmenin kaydedildiğini iddia ederek seçim sonuçlarıyla ilgili mahkemeye gideceğini açıkladı.

7360

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.