Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gülsüm Kav: “İndirimsiz sonuçlanan davaların sayısı artıyor, adalete yaklaşmak kadınların hukuk mücadelesi açısından önemli”

Kadına yönelik erkek şiddeti ve kadın cinayeti davalarına müdahil olan, hukuki süreçleri takip eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mayıs-Ekim ayları arasında yaşanan ”yargıda cinsiyetçilik raporu”nu yayınladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na haftada en az beş kadın şiddet gördüğü için başvuruyor. Raporda Mayıs-Ekim ayları arasında 206 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, 159 kadına cinsel şiddet uygulandığı, 173 çocuğun ise istismara uğradığı belirtiliyor.

Peki kadına yönelik erkek şiddeti ve kadın cinayeti davalarında yargıda durum ne? Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2017 yılı Mayıs-Ekim arasında toplam 52 dava ve 96 duruşma takip etmiş. Bunlar içinde 24 dava sonuçlanırken, 14 davada yerel mahkemeler tarafından indirim uygulanmamış. 9 dava ise indirim yada serbest bırakmayla sonuçlanmış. Rapora göre; indirime neden olan yada cezasızlıkla sonuçlanmaya en çok  “haksız tahrik” veya “iyi hal indirimi” gerekçe oluşturuyor.

Yargıda Cinsiyetçilik Raporu’nu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Gülsüm Kav’la konuştuk. Gülsüm Kav; kadınların müdahil olduğu ve kamuoyu oluşturabildiği davalarda olumlu anlamda emsal kararlar verildiğini söylerken, yerel mahkemenin ve Yargıtay’ın bu anlamda çok çelişkili davrandığını da belirti. Kav, adalete gitgide yaklaşıyor olmanın, kadınların hukuk mücadelesi açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Röportajın tamamı :

Raporun tamamı için :

https://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/davalarimiz/2841/kadin-cinayetlerini-durduracagiz-platformu-davalari-yargida-cinsiyetcilik-raporu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.