Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK/Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan: “Taşeron işçilere özel statü değil kadro verilmeli”

2015 Kasım seçimlerinden önce hükümet,  asıl işlerde çalışan taşeron işçilere kadro vereceğini vadetmişti. 2016 yılı Mart ayında dönemin Başbakanı, asıl iş-yardımcı iş ayrımı yapılmayacağını, kamudaki tüm taşeron işçilere kadro verileceğini açıkladı.

Bu açıklamaların ardından “kadro” yerine “özel sözleşmeli personel” statüsü gündeme geldi. Taşeron işçilerin kadro talebini karşılamayan projeye, başta sendikalar olmak üzere birçok kesimden tepki geldi.

400 bin taşeron işçisi belediye şirketlerine alınacak

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan; geçtiğimiz hafta AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, kamudaki 450 bin taşeron işçinin kadroya; belediyeler ile il özel idarelerinde çalışan 400 bin taşeron işçinin ise belediye şirketlerine alınacağını duyurdu.  

23 bin mevsimlik işçinin en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma sürelerinin 9 ay 29 güne çıkarılabileceğini söyleyen Erdoğan, kamuda 4-c statüsünde çalışanların da 4-b kadrosuna alınacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; ”yaklaşık 900 bin çalışanımızı ilgilendiren ve kamuoyunda taşeron olarak bilinen alt işveren işçileriyle ilgili düzenlemeye değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler. Böylece inşallah bu sorun ortadan kalkıyor, artık bu aradaki komisyonlar, taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor, hepsi böylece işçi kadrosuyla görev alıyorlar. Belediyelerde de belediye şirketlerinin, iktisadi teşekküllerinin inşallah personeli olarak göreve devam edecekler. Hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi.   

Kadroya alınacak işçiler için sınav ve güvenlik soruşturması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu bugün katıldığı televizyon programında taşeron sürecinin içeriği hakkında açıklamalarda bulundu.  Sarıeroğlu, kadroya alınacak işçiler için bir sınav yapılacağını ve işçilere güvenlik soruşturması uygulanacağını söyledi.

Jülide Sarıeroğlu; “dört kademede sınıflandırabiliriz yaptığımız çalışmaları. Tam kadro alan kardeşlerimiz 450 bin kişilik, merkezi yönetim kapsamında genel bütçe ile düzenlediğimiz kamu kuruluşlarında çalışanlar. Denetleyici kurumlar var burada. Özel bütçeli meclis gibi kuruluşlar söz konusu. İş Kur gibi SGK gibi burada çalışan 450 bin kardeşimiz amasız fakatsız şartsız direkt 657 sayılı devlet memuru kanunu olan 4/D statüsü ile olacaklar” şeklinde konuştu.

Bakan Sarıeroğlu şöyle devam etti: “Burada çalışanlarımızın kazanmış oldukları kıdemleri son iş yerindeki kıdemlerini bir kenara koymadık. En son çalıştıkları yerdeki kıdemlerine göre uygulayacağız. Maaşları da geçmiş uygulamalarda asgari ücretle yapılan oluşum 1.5 asgari ücretle olmuş biz bu şekilde yapmadık. Mevcut maaşlarıyla birlikte geçişlerini sağlıyoruz. Kamuya geçiş olduğu için 52 günlük ilave tediye ücreti var. Üzerine 52 günlük bir ilave ücret almış olacak. Güvenlik soruşturması yapılması gereken bir süreç, 15 Temmuz sonrasında KHK ile bu zorunluluk getirildi. Kamuda çalışmak için sürece giren herkes güvenlik soruşturması yapılıyor. Herkes kamuya alınan bundan geçiyor. Taşeronda bunlar söz konusu değildi. Bunu yapmak zorundayız. Bir kıdem aramayacağız. Şu eğitim şartına sahip olmalı diye bir şey yok. Biz bir iş yapıyoruz bu işin, bir daha taşeron olmayacak diye bir iddiamız var. Bunun için bütün taşeron işçilerimizi kapsama almış durumdayız.”

DİSK/Genel-iş Başkanı Çalışkan: “Belediyelerde çalışan işçilerin de  hak ettiği kadro, bu çalışmanın içine koyulmalıdır”

Belediye işçilerine kadro verilmesi sürecini DİSK/ Genel-iş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile konuştuk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.