Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şampiyonlar Ligi’nde Beşiktaş’ın rakibi olan Bayern Münih’in 117 yıllık hikayesi



UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 21. yüzyılda grup aşamasındaki en ağır yenilgisini PSG önünde 3-0’lık skorla alan Bayern Münih’te Carlo Ancelotti dönemi sona ermişti. Geçen sezon başında Bayern’in başına geçen 58 yaşındaki teknik adam lig şampiyonluğunu yaşamış ancak Şampiyonlar Ligi’nde istenen sonuçlar alınamamıştı.

 

27 Eylül’de Paris Saint-Germain maçı sonrası görevden gönderilen Angelotti’nin ardından yerine getirilen Jupp Heynckes ile Bayern, Bundesliga’da çıktığı 8 maçın 7’sini kazandı. Şampiyonlar Ligi’nde ise hiç maç kaybetmeyerek grubunu PSG ile aynı puanda tamamladı.
Jupp Heynckes ile çıkışa geçen son beş yılın şampiyonu Bayern, Bundesliga‘da15 haftada 35 puan toplayarak Lider konumda.

 

Bavyera Ekibi’nin bu sezon en skorer ismi; 23 resmi maçta 21 gol atan Robert Lewandowski. Lewandowski’yi 5 golle Vidal ve Tolisso takip ediyor. Kadrosunda James Rodriguez, Arjen Robben, Franck Ribery, Thomas Müller, Javi Martinezi Mats Hummels, Thiago Alcantara gibi bir çok yıldız ismin olmasının yanı sıra, bu sene kalede problem yaşıyor. Alman Milli Takımı’nın da kaptanı Manuel Neuer, ayağındaki kırık nediyle Eylül ayından beri sakat. Neuer’in yokluğunda Bayern Münih’in kalesini Sven Ulreich koruyor.

Peki Bayern Münih’i özel kılan diğer Avrupa Devlerini (Real Madrid, Barcelona, Manchester United, PSG vb) sıradanlaştıran yapısı nedir? Bayern Münih nasıl bir takım?  

Bir Bayern Münih geleneği: yardımlaşma


1900 yılında Münih’te MTV 1879 futbol kulübünden ayrılan 11 futbolcunun kurduğu bir yapı Bayern Münih. 1923 yılına kadar mali sıkıntılar sebebiyle 2 farklı Alman takımının (Münchener SC ve TSV Jahn München) bünyesinde faaliyet göstermiş ve bu yardımlaşma geleneğini günümüze kadar ilke edinmiş. 1926-28 Güney Almanya şampiyonu olan Bavyera Ekibi, 1932’de ilk Almanya şampiyonluğunu yaşamış.

1475321222-landauer_choreo_sampics-Mljbv44MOef

Nazi döneminde Yahudi olan kulüp başkanı Kurt Landauer ve teknik director Richard Dombi istifaya zorlandı. 2. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla kulüp üyelerinin 3’te 1’I askere alındı ve futbolsuz yıllar başladı. Uzun yıllar faaliyet gösteremeyen Bundesliga 1963-64 sezonunda yeniden kuruldu. İlk yıl 2. Lig’de oynayan Bayern Münih, 1964-65 sezonunda Bundesliga’ya yükseldi ve futbol tarihinin en başarılı takımlarından biri oldu.

Bayern Münih’in gizli gücü; farklı ekonomik yapı


Ekonomik yapısı diğer Avrupalı kulüplerden farklı olan Bayern Münih AŞ’nin ortakları arasında 1965’ten beri malzeme sağlayıcısı Adidas(9.09) , 2011 itibariyle Audi (9.09) ve 2014 itibariyle’de Allianz şirketi (8.33) bulunuyor. Ekonomik mühendislikte rol model olan Bayern, Futbol takımının işletmesinin yanı sıra şirket, Allianz Arena Stadyum A.Ş şirketini kurarak bu stadı 1860 Münih kulübü ile ortaklaşa inşa etti ve stad işletmesinin de sahibi oldu. 1860 Münih’in mali krizde olduğu yıllarda Bayern Münih A.Ş, Allianz Arena’nın işletim haklarını kiraladığını açıklayarak ezeli rakibine büyük ölçüde maddi yardım yaptı. Daha sonrasında hisselerin tamamını satın aldı.
Bayern Münih A.Ş, Avrupa’nın bir çok büyük kulübü gibi hisselerini halka açmadı. Bayern Münih Şirketi’nin birçok üyeden oluşan mali danışma kurulunda, kulübün içinden yetişmiş futbolcular ve iş ortakları bulunuyor. Bunların arasında; kulüp Başkanı Uli Hoeness, Adidas yönetim kurulu başkanı, Deutsche Telekom yönetim kurulu başkan yardımcısı ve Hypo und Vereins Bank, Audi, Burda Media Holding gibi büyük şirketlerin üst düzey yöneticileri bulunuyor.
Futbol yönetiminde ise her zaman kulübün içerisinden Franz Beckenbauer ve Uli  Hoeness gibi efsaneleşmiş isimler var. 

Bayern Münih’in şampiyonlukları:

Bundesliga’da 27 kez şampiyon olma başarısı gösteren kırmızı beyazlılar, Uefa Şampiyonlar Ligi’ni daha önce 10 defa final oynasa da, kupayı 5 kez müzesine götürdü. Bayern Münih 1996 yılında Uefa Avrupa Ligi’nde de şampiyonluğa ulaşmıştı.

Allianz Arena:

30 Mayıs 2005’te açılan 70.000 kişilik Stad, TSV 1860 München ve FC Bayern München futbol takımları tarafından ortak olarak kullanılıyor. 340 Milyon Euro’ya mal olan stadın ışıklandırması maç günleri ev sahibi takımın renklerine bürünecek şekilde tasarlanmış.

 

 

 

Beşiktaş’ın Alman takımları karşısında yüzü ilk kez bu yıl güldü:

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nde bu zamana kadar Alman kulüpleriyle oynadığı 9 karşılaşmadan 2 galibiyet. 6 mağlubiyet ve 1 beraberlik elde etti. 2 galibiyetini de bu yıl oynadığı RB Leipzig karşısında elde etti.

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nde 1997-98 sezonunda Bayern Münih ile  grup mücadelesinde karşılaşmış ve 2-0 kaybetmişti. Beşiktaş’ın Alman takımlarına karşı karnesi şöyle:

Beşiktaş – Borrusia Dortmund : 0-1 / 1-2 (1989-90 1. Tur)
Beşiktaş – Bayern Münih : 0-2 / 0-2 (1997-98 Grup Maçı)
Beşiktaş – Bayer Leverkusen : 1-2 (2006-07 Grup Maçı)
Beşiktaş – Wolfburg : 0-0 / 0-3 (2009-10 Grup Maçı)
Beşiktşa – RB Leipzig : 2-0 / 1-2 (2017-18 Grup Maçı)

Beşiktaş’ın 1997-98 sezonunda Bayern Münih ile yaptığı karşılaşmanın golleri:

https://youtu.be/xLi-7u8WXwg

 



Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.