Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde KDV dönemi başladı

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) katma değer vergisi (KDV) 1 Ocak 2018 itibariyle uygulanmaya başlandı. Bu kararla birlikte Suud hükümeti 67 yıl sonra vergi almaya başlamış oldu.

Petrol fiyatlarının düşük olmasından ekonomide zor günler yaşayan Suudi Arabistan ve BAE, piyasayı kontrol etmek ve yasadışı uygulamalara izin vermemek için önlemler alıyor.

Yaklaşık bir yıldır hazırlanan ve yüzde 5 olacağı söylenen KDV uygulaması ile toplam 90 bin işletmeden vergi alınacağı belirtildi. KDV uygulaması ile iki ülkenin bu yıl içinde 21 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor.

Suudi Arabistan Gelir ve Zekat Kurumu’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Bugün itibariyle sağlık, eğitim, bankacılık işlemleri, emlak, ulaşım, akaryakıt, elektrik, su, iletişim ve sigorta işlemleri gibi pek çok alanda KDV uygulamasına başlandı.”

Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Umman gibi diğer körfez ülkeleri de KDV uygulamasına geçme kararı aldı. Ancak bu karar 2019 yılında uygulamaya geçecek.

Suudi Arabistan’da benzine zam

Suudi Arabistan’da benzin fiyatlarına yüzde 127 zam yapıldı. Fiyatlardaki bu astronomik artışa rağmen Suudi Arabistan hâlâ dünyada en düşük benzin fiyatına sahip ülke. İki yıl içerisinde ikinci zamla karşılaşan Suudi Arabistan vatandaşı benzinin litresine artık 2,04 riyal ödeyecek. Türk lirası olarak 2,05 liraya denk geliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.