Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da metro ihaleleri neden iptal edildi?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin altı metro hattını iptal etmesinin gerekçesini daha ekonomik ve daha hızlı yapmak için diye açıkladı. CHP Milletvekili Haluk Pekşen’e göreyse ortada gizlenemeyen bir yolsuzluk vardı. Konuyu aylardır takip eden gazeteci Çiğden Toker’e göreyse ihalelerde kamu zararı vardı ve dış kredi bulunamadı.

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal önceki başkan Kadir Topbaş döneminde yapılan altı metro hattının ihalesini iptal etti. Toplam 12 milyar 859 milyon 636 bin TL’lik ihalenin iptal gerekçesi, “Metro hatlarının uzatılıp yeniden projelendirilerek, daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi” olarak açıklandı.

Belediye tarafından yapılan açıklamada, ihalesi iptal edilen Kaynarca-Pendik-Tuzla, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir, Mahmutbey-Bahçeşehir hatlarının yapılacağı ancak tekrar ihale süreci başlatılacağı da belirtildi.

CHP’li Pekşen: İhalelerde yolsuzluk vardı

İptal edilen ihalelerle ilgili CHP Trabzon milletvekili Haluk Pekşen, Salı günü TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Pekşen iptal nedenin yolsuzluk olduğunu iddia etti. Pekşen, “Aylardır bu yolsuzluğu takip edip gündeme getiriyorduk artık daha fazla gizleyemediler. TBMM kürsüsünden sorduk, ne inkar edebildiler ne de cevap verebildiler. Yolsuzluk yaptılar suçüstü yakaladık. Yolsuzluklarını ayyuka çıkarınca iptal etmek zorunda kaldılar” dedi.

Çiğdem Toker: Borçlanma yapılsaydı iptal etmezlerdi

Söz konusu metro ihaleleri hakkında üç yazı yazan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Çiğdem Toker, metro ihalelerinin iptal nedenlerini Medyascope TV’ye anlattı. Toker, “metro hatlarının finansmanına dönük borçlanma yapılabilmiş olsaydı ihaleler iptal olmayacaktı” dedi.

İhalede keşif bedellerinin de 1.2 milyar TL fazla belirlendiğinin belirten Toker, ihalelerde kamunun zarara uğratıldığını da söyledi. Toker’in konuya ilişkin ayrıntılı açıklaması aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.