Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2017’de 2006 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin hazırladığı rapora göre 2017 yılında en az 2006 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. 2016 yılında 1970 işçi hayatını kaybederken, 2017 yılında rakam 2006’ya çıktı. İlk defa 2000 rakamı aşılmış oldu.

Raporda, OHAL/KHK düzeninin güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma koşullarını daha da yaygınlaştırdığı vurgulandı. Ayrıca ILO verilerinden yola çıkılarak Türkiye’de 2017 yılında 12.000 işçinin işi ile ilgili hastalıklardan ölmüş olabileceği vurgulandı.

Raporda 2006 işçinin çalıştıkları iş kolları, ölüm nedenleri, cinsiyetleri, yaş grupları ve şehirlere göre dağılımına yer verildi.

Ekran Resmi 2018-01-05 12.29.36 (1)

“Bu ölüm kaçınılmazdır!”

Raporun devamında: “Hangi savaşta bu kadar arkadaşımızı kaybediyoruz? Tehlikeli işlerde çalışanlar -ki ilk akla gelen maden işçileri- ailesiyle vedalaşmadan işe çıkamıyor. Peki, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidar, bürokrasi, patronlar ve onların aklı ne diyor? Kaza, kader, fıtrat, güvensiz davranış, eğitimsizlik vs. Bizler ise bu anlayışa Hayır diyoruz: Bu cinayetlerin nedeni neoliberal düzenin ucuz ve güvencesiz istihdam politikaları ve sermaye birikim stratejisidir. İşçi sınıfı bu şartlarda çalıştırılırsa ölüm kaçınılmazdır!” denildi.

Saymaz: 15 yılda en az 20.000 işçi hayatını kaybetti.

“Fıtrat – İş kazası değil cinayet” adlı kitabı bulunan, iş cinayetleri hakkında araştırmaları bulunan Gazeteci-yazar İsmail Saymaz ile yayınlanan rapor üzerine konuştuk. Söyleşiyi aşağıda dinleyebilirsiniz.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.