Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da kadınlara mahsus köy: Erkeklerin girmesi kesinlikle yasak

Mısır’daki el Samaha köyü, şu an 303 kadına ev sahipliği yapıyor. Erkeklerin girmesinin kesinlikle yasak olduğu köy, kadınlara erkek egemenliğinden uzaklaşma ve bağımsızlıklarını keşfetme fırsatı veriyor.

Women-only-house

El Samaha köyü, Mısır’da Nil Nehri kıyısındaki Edfu kentinde yer alıyor. Mısır Tarım Bakanlığı ve Dünya Gıda Programı tarafından 1998’de başlatılan bir projeyle ‘kadın köyü’ne dönüştürülen El Samaha, eşini kaybetmiş veya boşanmış kadınlara, kendilerine destek veren bir toplulukta bulunarak kendi hayatlarını kurmaları için bir şans veriyor.

Sadece kadınların ve çocukların bulunduğu köye erkeklerin girmesine izin verilmiyor. Evlenen bir kadından, köyden gitmesi isteniyor.

bb3d47ab-515a-4908-9536-39dcbc25dfb6

Sadece kadınların ve çocukların bulunduğu köyde her aileye bir evin yanı sıra, tarım ve hayvancılıkla ilgilenip gelir elde edebilmeleri için toprak da tahsis ediliyor. Tarım yapabilmeleri için gerekli malzemeler ve ev eşyaları verilen kadınlara ayrıca kısa süreli borçlar da veriliyor.

Projenin amacının, çocukları için para kazanmaya çalışan kadınları desteklemek olduğu söyleniyor. Köye ilk taşınan kadınlardan biri olan Nazire Mustafa, “Hayat sizi umursayan insanlarla yaşayınca daha güzel” diyor, “Buraya ilk geldiğim andan beri mutluyum. Bana bir ev ve toprak verildi. Bir keçi verildi. Su verildi. Güvende hissetmeye başladım”.

Women-only-Moustafa

Mısır’da kanunlara göre eşini kaybeden veya boşanan kadınların haklarının korunması gerekiyor. Fakat aktivistlere göre yasal boşluklar yüzünden kadınların eski eşleri veya aileleri hak talebinde bulunarak durumu istismar edebiliyor. Fakir aileler söz konusu olduğunda, kadınlara hiçbir şey bırakılmıyor. Ayrıca istatistiklere göre,Mısır’da boşanmaların artması sebebiyle ailenin gelirini tek başına karşılamak zorunda kalan kadınların sayısı git gide artıyor.

El Samaha’ya 16 yıl önce gelen 52 yaşındaki Nazire Mustafa, köye geliş hikayesini anlatıyor: “Boşandım. Hiçbir geliriniz olmadan, iki çocuklu yalnız bir kadın olmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edebilirsiniz. Ne yapabilirdim?” Nazire kadınlar köyünü duymuş ve taşınmaya karar vermiş. Şimdi tavuk yetiştiriyor ve ailesinin kullanmadığı eti ve yumurtayı köydeki ve yakınlardaki diğer ailelere satıyor.

b0090e24-6f07-43f5-a40d-3efdfe96541c

El Samaha köyü, birçok açıdan tipik bir Mısır köyüne benziyor. Köyde okul, cami, sağlık merkezi, fırın, temiz su istasyonu, postane ve gençlik merkezi var. El Samaha’nın diğer köylerden en büyük farkı ise şu: Başka her yerde kararları veren ve aileyi geçindiren taraf olan erkekleri bu köyde sadece köy sakinlerinin erkek çocukları temsil ediyor. Kadınlar ise kendileri ve çocukları için çalışıyor, para kazanıyor ve bağımsız yaşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.