Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Utku Çakırözer: “Bu yönetmelik olsa olsa tarımın talanının komisyonunu oluşturabilir”

Eskişehir’deki Alpu Ovası’na kurulması planlanan Alpu Termik Santrali’ne Toprak Koruma Kurulu’ndan onay çıkmamasının ardından “Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik”te değişikliğe gidildi.

Yapılan değişiklik 24 Ocak 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, “dokuz üyeden oluşan Toprak Koruma Kurulu’nun karar alması için koşulan “en az altı üyenin aynı yönde oy kullanması” şartı askıya alınırken, kurulun yalnızca oy fazlasıyla karar almasının önü açıldı. Bu yapıya göre Toprak Koruma Kurulu’nun eski haliyle üçte iki çoğunlukla karar alma şartı, beşte üç olarak değiştirildi. Buna göre kurul üç üyeyle toplansa dahi iki üyenin onay vermesi halinde  tarım arazilerini imara ve yatırıma açabilecek.

Direnişten Sonra Yönetmelik Değişti

Alpu Ovası’nı tarım dışı kullanıma açılmasının önünü açan termik santral projesi; Eskişehir halkının, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve çevre örgütlerinin geniş eylemleriyle protesto edilmişti. Toprak Koruma Kurulu’nun yeterli çoğunluğu sağlayamamasından dolayı proje iptal edilmedi fakat Toprak Koruma Kurulu’nun yapısında değişikliğe gidildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hükümetin üzerinde kömürlü termik santral kurulmasını planladığı Alpu Ovası’nı geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin en büyük ovalarından biri olarak tanıdığını, tarım alanı ilan edildiğini söyledi.

Yapılacak termik santrale her kesimden büyük tepkilerin geldiğini, imza kampanyaları düzenlediğini, dilekçelerin toplanmasına rağmen komisyonun yapısının değiştirildiğini ifade eden Çakırözer, yürürlüğe giren yeni yönetmeliğin tarım arazilerinin vasfını kolayca değiştirip, tarımı talan eden bir yönetmelik olacağını sözlerine ekledi.

Çakırözer konuşmasının devamında Eskişehir’in Türkiye’deki en temiz havaya sahip 6 ilden biri olduğunu, yapılması planlanan termik santralde kullanılması planlanan linyit kömürünün niteliğinin düşük olduğunu dolayısıyla havayı kirletme riskinin yüksek olduğunu da belirtti.

Utku Çakırözer ile yaptığımız söyleşinin tamamı şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.