Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bulgaristan: Filozof ve dilbilimci Julia Kristeva, Soğuk Savaş döneminde ajandı

Bulgaristan’da, ülkenin komünist döneme ait faaliyetlerini araştıran Dosyalar Komisyonu, Bulgar asıllı Fransız filozof ve dilbilimci Julia Kristeva’nın Soğuk Savaş döneminde hükümet için ajanlık yaptığı iddiasında bulundu.

Balkan Insight’ın, ülkenin komünist dönemdeki faaliyetlerini araştırmakla yükümlü Dosyalar Komisyonu’nun dün internet sitesinden yayınlamış olduğu bilgileri referans alarak duyurduğu haberde, Kristeva’nın 1971 yılında, dış istihbarat servisinde görev yaptığı iddia edildi.

Komisyon, Bulgaristan doğumlu feminist filozof, dilbilimci, psikanalist ve edebiyat eleştirmeni Kristeva’nın, Bulgaristan’ın dış istihbarat toplamakla görevli Ulusal Güvenlik Departmanı’na, bu birimin gizli ortağı olarak kayıtlı olduğunu öne sürdü.

Komisyon’un açıkladığı belgelerde, Kristeva’nın, yüzbaşı Ivan Bozhikov tarafından 19 Haziran 1971 yılında Sabina takma adıyla görevlendirildiği belirtildi. İddiaları iki ciltlik gizli dosyaya dayandıran Komisyon, Kristeva’nın söz konusu görevi ne kadar sürdürdüğü, hangi faaliyetlerde bulunduğu ve ücret alıp almadığı konusunda ise bilgi vermedi.

 

Philippe Sollers Julia Kristeva
Julia Kristeva 1967 yılından beri ünlü Fransız yazar ve eleştirmen Philippe Sollers ile evli

1941 yılında Burgaristan’ın Sliven kentinde dünyaya gelen Julia Kristeva, Sofya Üniversitesi’nde Fransız dili çalıştıktan sonra 1960’ta Fransa’dan devlet bursu alarak bu ülkenin dili üzerinde çalışmak üzere Fransa’ya yerleşmişti. Zaman içinde Paris’in felsefe ve edebiyat çevrelerinde önemli bir isim haline gelen Kristeva, halihazırda Paris Diderot Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.