Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Edebiyat ödülünü veren İsveç Akademisi’nin üç üyesi taciz iddialarının araştırılmamasını protesto ederek istifa etti

18 kadın, İsveç Akademisi’nden finansal destek alan sanatçı platformu yöneticisine karşı suç duyurusunda bulundu. Üç akademi üyesi olayın örtbas edildiği gerekçesiyle istifa etti. 
#Metoo feminist hareketinin dünyada yayılmasının ardından, Kasım’da patlayan cinsel istismar skandalı dolaylı olarak İsveç Akademisi’ni de vurdu. 18 kadının hakkında suç duyurusunda bulunduğu Jean Jacques Arnault’un kurucu ve yöneticisi olduğu Forum adındaki sanatçı platformuna, Akademi’den seneler boyunca ciddi finansal destek gelmiş. Ayrıca Arnault’nun karısı şair Katarina Frostenson de İsveç Akademisi’nin bir üyesi. 
 
Bu olayların ışığında, üç akademi üyesi olayların örtbas edildiğini iddia ederek görevlerinden istifa etti, bir üye ise daha istifayı düşündüğünü açıkladı
 
İsveç Akademisi dünyanın en eski sanat vakıflarından biri
Nobel ödüllerinin farklı kategorileri, İsveç ve Norveç menşeli dernekler tarafından akademik, kültürel ve bilimsel başarıları mükafatlandırıyor. Nobel edebiyat ödülü ise 1786 senesinde kurulan İsveç Akademisi’nin 18 üyesi  tarafından seçiliyor. Nobel ödülü dışında, vakıf İsveç içinde ve dışında çeşitli kültürel kurum ve projelere milyonlarca euro yardım yapıyor. 18 üye seçildikten sonra hayat boyu bu görevi kabul etmiş oluyorlar ve istifa etmeleri durumda dahi koltukları ölene kadar boş kalıyor. Bu sebeple gelen istifalar ciddi bir iç krize işaret ediyor.
Suçlanan Arnault’nun karısı da İsveç Akademisi üyesi
Suçlamaların çoğu zaman aşımına uğramış olsa da, olayların medya tarafından duyurulmasının ardından akademi tüm finansal desteğini Arnault’dan çekti. İsveç Akademisi, polis soruşturmasına paralel olarak, özel bir hukuk bürosuyla kendi iç soruşturmasını açmıştı. Bu firma Arnault ve Forum’a karşı dava açılmasını tavsiye etse de bu öneri kabul görmedi. Arnault’nun karısının üyeliğinin düşürülmesi talebi de yine oylamayla reddedildi. İç soruşturmanın sonuçsuz kalmasını protesto edip istifa eden akademi üyeleri, aynı zamanda ülkelerinin önemli sanatçıları olan Klas Östergren, Kjell Espmark ve Peter Englund’du. Hepsi ayrı ayrı yaptıkları basın açıklamalarında, İsveç Akademisi kurucularına ve kuruluş ilkelerine ihanet edildiğini, bazı dostluk ve ilişkilerin etik kurallarının önünde tutulduğunu ve bu tutumun arkasında olamayacaklarını bildirdiler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.