Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Perulu bir şamanın ölümünden sorumlu tutulan Kanada vatandaşı halk tarafından linç edildi

Kanadalı Sebastian Woodroffe 2013 senesinde Peru’ya taşınırken Peru Amazonları’nda yaşayan şifacılardan geleneksel tıp metodları öğrenmek ve bir bağımlılık danışmanı olmak amacındaydı.  

Kendisinin de öğrencisi olduğu bölgenin ünlü şamanlarından 81 yaşındaki Olivia Arévalo vurularak öldürülünce, bölge halkı olaylardan onu sorumlu tuttu ve linç edilerek öldürüldü.

RESİM 1

Arevalo ailesinin iddasına göre, Arevalo, Woodroffe’un istediği bölgenin değerli bitkisi Ayahuasca çayını kendisine temin etmeyi reddetmişti. Ancak bölge polisi soruşturmalarında Arevalo’nun borcu bulunduğu başka bir yabancı üzerinde de durduklarını açıkladı.

Resim 2
Cinayete kurban giden şaman Arevola’nın cenazesi

Bölgenin koruyucuları Şamanlar

Arevalo cinayetinin bölgede infiale yol açmasının birincil sebebi, sayıları gittikçe artan ve çözülemeyen şifacı cinayetleri. Amazonlar’da bir çeşit aktivistlik yapan şamanlar ve şifacılar ormanları büyük şirketlerden ve kerestecilerden korumak için kampanyalar yürütüyorlar ve yerli halkı temsil ediyorlar. Halk, Amazonlar’ın içine girdikçe ve şehirlerden uzaklaşınca devlet ve polis korumasının azaldığını ve kendi adaletlerini sağlamak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Shipibo-Konibo kabilesinin lideri Ronald Suarez, barışçıl ve doğayla iç içe yaşayan halkın geleneksel adalet ananelerini uyguladığını söylüyor. Suarez “biz barışçıl bir toplululuğuz ancak polis ve savcılara güvenimiz yok” diyor.

Bu atmosferde Arevola cinayetinden sorumlu tuttukları Woodroffe’u linç eden Ucayali bölgesi yerlileri sonra da cesedi ormana bırakmışlar.

Linç görüntüleri sosyal medyada

Sosyal medyada yayınlanan ve cinayeti gösteren tüyler ürpertici görüntülerde, boynuna bir ip geçirilen Woodroffe acı içerisinde ve yardım isterken gözüküyor. Görüntülerde aynı zamanda linç edenler dışında çocuklar da dahil pek çok kişinin olduğu ve kimsenin korkunç cinayete müdahale etmediği görülüyor.

İki cinayetin ardından iki kişinin tutuklandığını belirten bölge başsavcısı ise iki cinayeti de aydınlatacaklarını söyledi.

Bölgenin altını ayahuasca bitkisi nedir?

Resim 3

Her sene binlerce turistin Peru Amazonları’na akmasının sebebi olan ayahuasca bitkisi şamanlar tarafından toplanıp çay gibi kaynatılıyor ardından bazı başka bitkilerle karıştırılıyor.

Asıl marifet ise bitkinin içinde bulunan DMT molekülünde. DMT iki gözümüzün orta hizasında, alın boşluğumuzda bulunan epifiz bezinin sadece doğum ve ölüm anında fazlaca salgıladığı bir molekül. Embriyo halindeki bir bebeğin sekiz haftaya kadar salgıladığı bir sıvı.

DMT, vücuda ayahuasca içerek alındığında mistik zevk ve ruhani tecrübelere neden olup zihin açıcı, algı değiştirici, diğer alemlerle iletişim kurucu tesirlere yol açıyor.

Bu maddenin ‘yuvası’ epifiz beziyse de kimileri tarafından kalp gözü, gönül gözü veya üçüncü göz olarak adlandırılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.