Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (9): Müzayede evlerinin çılgın Mayıs ayı: Picasso, Modigliani, Matisse, Renoir, Van Gogh satışta

1 milyar dolarlık açık arttırma

Rockefeller ailesi, sanat koleksiyonlarının bir kısmını Christie’s Müzayedeevi’nde satışa çıkardı.

Müzayedenin kârını bağışlayacak olan ailenin koleksiyonunda mobilyalar, resimler, heykeller, mücevherler vb.  farklı objeler bulunuyor. 2000 parçanın satışa çıkarılacağı açık arttırma 1 Mayıs’ta gerçekleşecek.

Resim 0

David Rockefeller

Rockefeller Ailesi’nin en yaşlı üyesi David Rockefeller geçtiğimiz Mart ayında vefat etmişti.

101 yaşında ölen iş adamı sahip olduğu olağanüstü servetin 2 milyar dolarını yaşarken bağışladı. David Rockefeller’in yardım geleneğini, ailesi ölümünden sonra da sürdürecek ve bu açık arttırmanın kârını bağışlayacak.

resim 1

Picasso – Çiçek Sepetli Genç Kadın

Organizasyonda en büyük ilgiyi bir dönem yazar Gertrude Stein’ın koleksiyonunda yer alan  Picasso’nun 1905 yılında çizdiği “Çiçek Sepetli Genç Kadın” portresinin çekmesi bekleniyor.

Christie’s yetkilisi Jonathan Rendell yaptığı açıklamada tablonun görücüye çıktığında yarım milyar dolara yeni sahibini bulabileceğini ifade etti.

“Çiçek Sepetli Genç Kadın” tablosunun bu fiyata yeni sahibini bulması aynı zamanda bir rekor anlamına gelecek. Dünyanın en pahalı tablosu ünvanına sahip olması beklenen eser, aynı zamanda tarihteki en büyük hayır işi olacak.

Picasso dışında Renoir, Van Gogh, Matisse ve Monet tabloları da yine müzayedede yer bulacak ve 50 milyon dolar limitini rahatça aşacak eserlerden.

Resim 2

Monet – Nympheas

David ve Peggy Rockefeller çiftinin katalogu incelenince empresyonist ve post-empresyonist ressamları destekledikleri ve koleksiyonlarına topladıkları görünüyor. Bununla birlikte koleksiyonda kendilerine miras kalan ve aile yadigarı sayılan pek çok farklı akımdan da resim bulunuyor. 

Resim 3 - Odalık

Henri Matisse – Odalık

1 milyarı bulması beklenen toplam satış New York ve dünya sanat çevrelerini heyecanlandırıyor.

Diğer taraftan Sotheby’s müzayede evinde dünyanın en pahalı modern açık arttırma satışının bir Modigliani olması bekleniyor

Sotheby’s ressam Amedeo Modigliani’nin 14 Mayıs’ta açık arttırmada satışa çıkarılacak olan tablosunun 150 milyon dolarlık başlangıç fiyatıyla, teklif savaşlarını başlatacağı bekleniyor.

Resim 7

Sotheby’s

Mayıs ayında Sotheby’s ve Christie’s açık arttırma salonlarının ender bulunan değerli empresyonist tablolarla dolu olması iştahları kabartıyor. Bu ayda 2 salonun yapacağı satışın 2 milyar doları bulması bekleniyor.

En az 5 resmin hem Rockefeller hem de Sotheby’s özel koleksiyonlarında 75 milyon doları geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu alışveriş çılgınlığının aynı zamanda iyi giden Amerikan ekonomisinin sinyallerinden biri olduğu gözleniyor.

Resim 8

“Nu couche” adlı Modigliani tablosu ressamın bugüne kadar bilinen en büyük resmi

Sotheby’s CEO’su resmin dünyanın her yerinden teklif alacağını düşünüyor ve “Bu Modigliani’nin şaheserlerinden, modern akımın ilk örneklerinden ve inanılmaz güzellikte, böyle resimler artık özel koleksiyonlarda bulunmuyor” yorumunu yapıyor.

Smith, konuşulan rakamları abartılı bulmuyor ve sanat tüccarlarının balonu olarak görmüyor, ayrıca “Fiyatları realist buluyorum, dünyada milyoner hatta milyarder çok ve şaheserlerin sayısı artmıyor, yani pazar aslında daralıyor ama talep büyüyor” ifadelerini kullanıyor. 

Hızla büyüyen pazarın en büyük kanıtı aynı Modigliani resminin 2003 senesinde yine Sotheby’s tarafından 27 milyon dolara satılmış olması.

150 milyon dolarlık başlangıç fiyatının rahatlıkla geçileceği düşünülüyor. Başka bir Modigliani resmi 2015’te 170 milyon dolara alıcı bulmuştu.

Güncel müzayede rekoru ise geçen sene açık arttırmada 450 milyon dolara alıcı bulan bir Leonardo Da Vinci resmi “Salvator Mundi”. İkinci sırada da  179 milyon dolara satılan Picasso’nun “Les Femmes d’Alger” tablosu bulunuyor.

Oyuncu Russell Crowe’dan boşanma müzayedesi

“Boşanma Sanatı” isimli açık arttırmada, Crowe’un başrol oynadığı filmlerde topladığı kıyafet ve dekor objeleri olduğu gibi aynı zamanda resimler ve hatta bir dinozor kafatası da satışa çıktı.

Resim 4

 Boşanma Sanatı

Sidney Sotheby’s müzayede salonunda gerçekleşen açık arttırma boşanan çiftin evlilik yıldönümünde gerçekleşti.

Crowe satışlar kapandıktan sonra Twitter’daki mesajında “3,7 milyonluk ciro ve 350 bin dolarlık pazarlık devam ediyor. 5 saatlik bir mesai için fena bir ücret değil” yorumunu yaptı.

https://www.youtube.com/watch?v=Jc3JAWt4uuM

Müzayedede bizzat kürsüye çıkıp parçaları anlatan Crowe hem eğlendi hem de ciddi gelir elde etti.

Gladyatör filmindeki zırh müzayedede 20,000 dolar ile açılış yaptı ve  125,000 dolara satıldı. Crowe’un oyuncu Leonardo DiCaprio’dan satın aldığı dinozor kafatası ise 65,000 dolardan alıcı buldu.

 

Resim 5
Resim 6

“Dünyanın Uzak Ucu” filminde kullanılan 1890 tarihli İtalyan yapımı keman 135,000 dolar ile müzayedenin en yüksek gelirini elde etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.