Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, İrlanda’daki kürtaj referandumuyla ilgili yabancı reklamları engelliyor

Facebook, İrlanda’da kürtaj yasağıyla ilgili yapılacak referandumda, Amerikalı grupların seçimi etkilemeye çalışması tehlikesine karşı yabancı reklamları engellediğini duyurdu.

İrlandalılar 25 Mayıs’ta yapılacak referandumla, kürtaj yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek.

9373298-3x2-700x467

İrlanda yurt dışından gelen siyasi bağışları yasaklıyor, ama yasa sosyal medya reklamlarını kapsamıyor. Kampanya sırasında İrlanda’da online reklam satın alanlar arasında ABD’li kürtaj karşıtı gruplar var.

Facebook Salı gününden itibaren referandumla ilgili İrlanda dışından gelen reklamları reddedeceklerini duyurdu. Yapılan açıklamada “Kampanyanın hassasiyetini anlıyoruz ve her aşamada nötrlüğü sağlamak için çalışacağız. Amacımız basit: Bu önemli konuda özgür, adil ve şeffaf bir oylamaya katkı sunmak” denildi.

Facebook_Data_Center-640x400-720x340

Facebook, Cambridge Analytica skandalından sonra reklamlarla ilgili şeffaflığı artırmaya çalışıyor. İrlanda’da sadece kullanıcıyı hedefleyen reklamları değil bütün verilen reklamları görmeyi sağlayan “reklamı gör” butonunu kullanıma açan Facebook, seçim yapılan bir ülkeyle ilgili reklam verenlerin o ülkede yaşayıp yaşamadığının kontrol edileceği bir sistem üzerine çalıştıklarını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.