Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’daki bisikletçi cinayetlerine önce yol kazası dendi, sonra örtbas edildi

 26 Nisan’da, Meksika’nın dağlık Chiapas eyaletinde derin bir vadide cesedi bulunan Polonyalı bisikletçi Krzysztof Chmielewski’nin ardından 4 Mayıs’da Alman bisikletçi Holger Franz Hagenbusch’in cesedi de yol arkadaşının bulunduğu yerden sadece 200 metre uzaklıkta ortaya çıkmıştı.
Polonyalı Chmielewski’nin ölümünün ardından Chiapas eyalet polis ve savcısı, bisikletçinin dağlık yoldan aşağı uçtuğunu duyurmuş, herhangi saldırının söz konusunu olmadığını raporlamıştı. Hatta bölgenin bisiklet grupları, daha güvenli yollar isteyerek yetkilileri protesto etmişti. 
Holger Franz Hagenbusch
Holger Franz Hagenbusch
 
Ancak Alman bisikletçinin ailesi Facebook’dan açıklama yaparak olayın cinayet olduğunu duyurdu: “Holger Franz öldürüldü………ve cinayeti örtbas edildi”.
Daha sonra olayı ele alan başka bir bölge savcısı, ailenin ithamını doğruladı ve vadide bulunan iki bisikletçinin öldürüldüğünü teyit etti. Alman bisikletçi başından silahla vurulmuş, Polonyalı Krzysztof ise başına sert bir darbe almış daha sonra başı ve bir ayağı kesilmişti. Kameraları ve bisikletlerinden biri kayıptı, muhtemelen hırsızlık amacıyla katledilmişlerdi.
Cinayetlerin ardından örtbas amaçlı Polonyalı bisikletçinin kayıp bisikletinin yerine alman Hagenbusch’in bisikleti konulmuş, cesetleri göremeyen ailelerin ilk ipucu ise bisikletlerin yer değiştirmesi olmuştu.
 
Dünyayı bisikletle gezen iki Avrupalı Meksika’da tanışmışlar
Krzysztof Chmielewski
Krzysztof Chmielewski
Meksika’da tanışan ve Meksika’nın bir bölümünü beraber  geçmeye karar veren yol arkadaşlarının ikisi de dünyayı dört senedir geziyormuş. Polonyalı Chmielewski, Meksika’ya gelene kadar 51, Alman Hagenbusch ise 34 ülke görmüş.
Meksika’da suç çok, ceza yok
 2017’yi 25 bin cinayetle geride bırakan Meksika’da işlenen suçların yüzde 98’i hükümet tarafından cezasız bırakılıyor. Uyuşturucu kartelleri ve çeteler arasındaki güç savaşları ülkedeki cinayetlerin çoğunluğunu oluşturuyor. Küçük soygun ve hırsızlık olaylarının dahi cinayetle sonuçlanması, ülkenin şiddet ve kaos ortamının bir sonucu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.