Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Takibe takip: Julian Assange, Londra Ekvador elçiliğini hacklemiş, elçilik ise aktivisti denetlemek için gizli görevli tutmuş

Ekvador istihbaratını, Londra elçiliğinde sığınmacı olarak yaşayan Julian Assange’ın her adımını takip etmek için 6 sene boyunca 5 milyon pound harcadığı ortaya çıktı.  

Assange, 2012 yılında ABD’ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. O tarihten beri büyükelçilikte yaşamını sürdürüyor.

Guardian ve Focus Ekvador gazetelerinin elçilikten sızan dokümanlardan yararlanarak hazırladığı ortak haberde, “otel operasyonu” adı altında, 2012’de Ekvador elçiliği tarafından gizli bir girişimin başlatıldığı anlatılıyor. Assange’ı hedef alan operasyonu; Ekvador istihbaratı, bir bilişim şirketi ile ortak yürütmüş.

Gizli kameralar ve ajanlar, Assange’ın elçilik içerisindeki tüm faaliyetleri ve hatta ruh halini izlemek ve raporlamak üzere yerleştirilmiş. Misafirleri ve elçilik personeliyle yaptığı konuşmalar denetlenmiş, misafirleriyle ilgili raporlar hazırlanmış, sabıka kayıtları ve geçmişleri taranmış.

2 gazetenin ortak olarak incelediği dokümanlarda ayrıca, Assange’ın imajını iyileştirmek için bir reklam ajansıyla çalışıldığı da yazıyor. Potansiyel bir tehdit ve kaçırılma ihtimaline karşı Assange’ı elçilikten kaçırmak için planlar dahi çizilmiş.

Ekvador-Assange ilişkileri zaman içinde bozulmuş

Eski bir hacker olan Assange, 2014 yılında karşı bir hücumla Ekvador güvenlik ve internet ağlarına sızmış. Elçiliğin özel maillerine ulaşım sağlayan şifreleri kıran Assange, elçilik içerisinde kendi gizli mesajlaşma ağını kurmuş. Elçilik yetkilileri kendi çatılarının altında yaşanan bu yasadışı aktiviteden ise,  yasadışı olarak tuttukları ve Assange’ı takip eden bilişim şirketi sayesinde haberdar olmuş.

Assange, Ekvador Büyükelçiliği binasının dışına çıktığı takdirde İngiliz polisi tarafından gözaltına alınabileceği için 6 yıldır binayı hiç terk etmedi.
Resim 1
Ocak ayında Ekvador vatandaşlığına kabul edilen Assange, yeni ülkesini, Ekvador formalı fotoğrafıyla duyurmuştu. Ekvador hükümeti, diğer ülkelere ilişkin açıklama yapmama konusundaki taahhütlere uymadığı gerekçesiyle WikiLeaks kurucusu Assange’ın internet bağlantısını mart ayında kesmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.