Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

629 Afrikalı mülteci İspanya’ya ulaştı

SOS Mediterranee ve Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’ün gemisi Aquarius, 9 Haziran’dan bu yana düzenledikleri operasyonlar ile 629 Afrikalı mülteciyi kurtarmıştı. Ancak, İtalya ve Malta limanlarına giriş izni verilmeyen geminin akıbeti tartışmalara yol açmıştı. 629 mülteciyle Akdeniz açıklarında kalan gemi için Birleşmiş Milletler Malta’ya  gemiyi limana alması ve mültecileri karaya çıkarması için çağrı yapmıştı. Bunun üzerine İspanya’nın sosyalist Başbakanı Pedro Sanchez devreye girerek mültecileri İspanya’ya kabul edeceklerini duyurdu.

İtalya ve Malta’nın kabul etmediği Aquarius gemisi, 17 Haziran’da İspanya’nın Valencia kentinde ki limana demirledi. 123’ü çocuk 629 mülteci karaya ayak bastı. Mültecilere, yasal olarak 45 gün kalma hakkı tanınıyor.

İspanya’nın mültecileri kabul etmesinin ardından, İtalya’nın radikal sağcı İçişleri bakanı Matteo Salvini ise göçmen karşıtı ve ırkçı açıklamarı ile tepki topladı. Bakan Salvini twitterdan yaptığı açıklama “Aquarius İspanya’ya ulaştı. İlk kez Libya’dan kalkan ve İtalya’ya doğru gelen bir gemi başka bir ülkenin limanına yanaştı: Bu, artık bir şeylerin değişmekte olduğunun, Avrupa’nın paspası olmadığımızın göstergesidir” dedi.

Katoliklerin dini lideri Papa Fransis göçmenleri sahip çıkılması ve yardım edilmesi konusunda açıklama yapmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.