Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mark Zuckerberg’in 2012 yılında satın aldığı Instagram’ın değeri 6 yılda 100 kat arttı

Zuckerberg’in 2012 yılında 1 milyar dolara satın aldığı fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram, Bloomberg Intelligence’a göre 6 yılda 100 kat değerlendi. Bu veriler yatırımın en azından kağıt üzerinde inanılmaz bir hasılatı olduğunu gösteriyor.

NY Times’ın haberine göre, Nisan 2012’de Zuckerberg, hem Silikon Vadisi hem de Wall Street’i şaşırtan bu yatırım yüzünden epey bir eleştiriye maruz kalmıştı. Zuckerberg, ilk olarak satın alma anlaşmasının zamanlaması yüzünden eleştirilere hedef olmuştu. Facebook satın alma işlemini gerçekleştireceğini, firmanın halka arzedilmesinden yaklaşık bir ay önce açıklamıştı.

Diğer taraftan 2012’deki satış rakamları o zamanlar için firmanın ederinden fazlaymış gibi gözüküyordu. NY Times’ın o zamanki haberinde açıkladığına göre Instagram, Facebook’a teklifini sunmadan önceki hafta olan turu 50 milyon dolarla kapatmıştı. Bu tur, şirketin değerini Facebook’un ödediği miktarın yarısı olarak yani 500 milyon dolar olarak belirlemişti.

Mark Zuckerberg üç gün süren müzakere süreciyle tek başına ilgilendi ve Facebook’un yönetim kurulunu ancak anlaşmanın imzalandığı gün bilgilendirdi. Bu süreç Facebook şirketinin yönetiliş biçimi ve Facebook’un multi-milyar dolarlık bir şirket olarak nasıl iş yapacağıyla ilgili sorular doğurmuştu.

Fakat şimdi bütün eleştiriler ve endişeler, Instagram’ın  büyüme hızı ve hasılatının ulaştığı rakamlarla önemini kaybetmiş gibi gözüküyor. Bloomberg Intelligence’a göre eğer Instagram’ı bugün tek başına bir şirket olarak düşünseydik değeri 100 milyardan fazla olurdu.

Fotoğraf paylaşma uygulamasının bu kadar başarılı olma sebeplerinden bazıları şunlar:

Kullanıcı Sayısındaki Artış

2012 yılında Instagram’ın 40 milyon kullanıcısı vardı. Bu rakam dünya çapında bir milyara erişti ve artmaya devam edecekmiş gibi gözüküyor. eMarketer adlı bir araştırma şirketinin verilerine göre, Instagram’ın sadece ABD’li kullanıcıları baz alınarak bakıldığında bile bu sene kullanıcı sayısında yüzde 13’lük bir artış bekleniyor. Bunun yanında Facebook için beklenen kullanıcı sayısı artış miktarı sadece yüzde 2.

Reklam Gelirindeki Artış

Facebook, Instagram’ı satın almadan önce uygulamada reklam içerikleri bulunmamaktaydı. İlk sponsorlu reklamlar 2013 yılına kadar kullanıcıların anasayfalarında gözüktü. O zamandan bu yana Instagram, Facebook’un gelirini de arttırdı. Instagram, Facebook’a oranla daha genç kullanıcıları çekme eğiliminde bulunduğu için reklam şirketlerinin ilgisini daha çok çekti. Emarketer’a göre Instagram’ın bu yıl sadece ABD’de reklam geliri olarak 5,48 milyar doları aşması bekleniyor. Bu rakam geçtiğimiz yıla göre yüzde 70,4 daha fazla. Dahası Emarketer’a göre Instagram bu sene Facebook’un net mobil reklam gelirinin yüzde 28,2’sini oluşturuyor ve bu dilimin 2020’ye kadar yüzde 40’ları bulması bekleniyor.

Video Sektöründe Gelecek Vadediyor

Geçtiğimiz hafta Instagram daha uzun videolar yükleyebilmeyi mümkün kılan, günümüz Instagram yıldızlarını da içeren çekimler yapmayı planlayan yeni video platformu IGTV’yi tanıttı. Bu gelişme Instagram’ı, Youtube adlı video paylaşma platformuna daha çok yakınlaştıracak ve aynı zamanda Youtube’a rakip olacak. IGTV’nin ne zaman reklam almaya başlayacağı kesin olmamakla beraber, IGTV’nin reklam almaya başlamasıyla beraber ABD’de bu sene kazancının 7,8 milyar dolar olması beklenen internet reklamları sektöründe önemli bir pay sahibi olması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.