Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de yaşanan distopya: Yapay zeka, kameralar ve bolca utandırma

Çin’in Çengçou şehrinde bir tren istasyonunda, yüz tanıma sistemine sahip gözlükler takan bir polis memuru, aranan bir eroin kaçakçısını yakaladı. Qingdao şehrindeki kalabalık bira festivalinde polis, yapay zekalı gözlükler sayesinde yirmiden fazla şüpheliyi tespit etti. Wuhu’da katil olduğundan şüphelenilen bir kişi, sokakta yiyecek alırken kamerada göründüğü için yakayı ele verdi.

Çin, milyonlarca kamerayla kendisine yüksek teknolojili bir otoriter gelecek inşa ediyor. Yüz tanıma sistemi ve yapay zeka sayesinde Pekin yönetimi, 1.4 milyarlık nüfusunu tanıyıp iz sürüyor.

merlin_139162530_b1ed82d1-6a29-4bd3-9d90-14602345c6b0-superJumbo

Çin, insanlara dünyayla daha fazla bağlantı ve dolayısıyla daha fazla özgürlük vereceği varsayılan teknolojinin fonksiyonlarını tamamen tersine çevirmiş durumda. Gelişen teknoloji sayesinde ülkede eşi benzeri görülmemiş genişlikte bir gözetleme sistemi kurulmuş gibi görünüyor.

Çin’de bazı şehirlerdeki tren istasyonlarında kameralar, aranan suçluları tespit etmek için yüz taraması yapıyor. Teknoloji, aynı zamanda müthiş bir utandırma aracına da dönüşmüş durumda. Büyük panolarda yürürken kurallara uymayan kişilerin ve borçlarını ödemeyenlerin yüzleri gösteriliyor. Evlerin girişlerinde de bulunan bu kameralardan Çin’de tam 200 milyon tane var. Bu sayı, ABD’dekinin dört katı.

merlin_138777474_35f19d30-531c-43cc-aef3-5fea3b429ad1-superJumbo

Gözetleme sisteminde kameralarla yetinmeyen Çin yönetimi, internet kullanımını, iletişimi, otel ziyaretlerini, tren ve uçak yolculuklarını hatta bazı yerlerdeki araba yolculuklarını da gözetlemeye çalışıyor. Çin yönetimin gözetleme tutkusu, şimdilik yapabileceklerinin çok ilerisinde. Bir tren istasyonunda bulunan veya sokakta bulunan bir kamera teknolojisi, yan sokağa geçtiğinizde veya başka bir istasyona gittiğinizde bulunmuyor. bürokratik yetersizlikler de ülke çapında bir ağın oluşmasını engelliyor. Fakat bu durum Komünist Parti’nin çok da umrunda değil. Yapabileceklerini abartmayı seven yönetim için şimdilik de durum yeterli çünkü bu gözetlemenin fikri bile toplumu dizginlemeye yetiyor.

Teknolojinin dağıtımında yer farkı da gözetiliyor. New York Times’a göre, geniş gözetleme araçları özellikle Müslüman Uygur azınlığı ve aralarındaki ilişkileri izlemek için ülkenin batısında bulunuyor.

Peterson Uluslararası İktisat Enstitüsü’nden Martin Chorzempa, “Bu ekonomiyi ve toplumu yönetmek için tamamen yeni bir yöntem diyor ve ekliyor: “Amaç algoritmik yönetim”.

merlin_139159425_64d5842f-f136-499e-ad80-a1e73745fe73-superJumbo

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.