Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İranlı genç bir kadının Instagram’da yayınladığı dans videoları yüzünden tutuklanması, ülkede yeni bir tepki hareketine yol açtı

İranlı genç bir kadının Instagram’da yayınladığı dans videoları yüzünden tutuklanması, ülkede yeni bir tepki hareketine yol açtı.

Sosyal medya hesabında binlerce takipçisi bulunan jimnastikçi Maedeh Hojabri, 300’den fazla videosunun çoğunluğunda İran veya Batı müzikleri eşliğinde dans ederken görülüyor. İran yasalarına göre kadınların karşı cinsin bulunduğu ortamlarda veya kamusal alanlarda dans etmeleri ve şarkı söylemeleri yasak. Aynı şekilde başörtüsüz gözükmek de yine cezaya tabi tutuluyor.

Hojabri çıkartıldığı devlet televizyonunda yaptığının yanlış olduğunu, ahlaki değerlere göre davranmadığını söyledi. Ancak bu açıklamaların, İran halkının bir kısmı tarafından, baskı altında yapıldığı düşünülüyor.

İran’da Facebook, Twitter, YouTube ve Telegram devlet yetkisiyle engellenmiş durumda. Yargı organları Instagram’ın kapatılması için de ilk adımları attı. Ancak milyonlarca İranlı yasal olmayan yollardan sosyal medya platformlarını kullanmaya devam ediyor.

“Dans etmek suç değildir” yeni slogan oldu

Sosyal medya kullanıcıları “dans etmek suç değildir” etiketiyle kendi dans videolarını ve destek mesajlarını, yüzlerini ve kimliklerini saklamadan paylaşmaya başladılar. Viral olan bu yeni hareket baskılara tepki olarak büyüyor.

İran dans yasağı yüzünden dünyada son senelerde defalarca haber oldu

Kadınlar gününde, Tahran Valiliği’nin düzenlediği kutlamalarda erkeklerin de olduğu kalabalığa karşı dans eden kadınlar sebebiyle, organizatörler tutuklanmıştı. Söz konusu organizatörler dans eden kızların dokuz yaşından küçük olduğunu ve herhangi bir ahlaksızlık yaşanmadığını savunsalar da cezai işlemlerden kurtulamadılar.

Resim1

Geçen yaz aylarında Zumba dansı yapan altı genç gözaltına alınmış, 2014’de ise Pharrell Williams’ın Happy şarkısına Tahran sokaklarında dans ederek klip çeken gençler, 1 sene hapis ve 91 kırbaç ile cezalandırılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.