Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (16): Dünya nüfus günü kutlandı – Global olarak nüfus artarken nüfusu azalan istisnai ülkeler

Birleşmiş Milletler geçtiğimiz hafta içinde Dünya nüfus gününü kutladı

30 senedir kutlanılan Dünya nüfus günü, nüfusun artmasıyla yaşanan sorunlara görünürlük katmak için kutlanıyor. Nüfus artışları ülkelerin aile planlama, yoksulluk, çevre kirliliği, eşitsizlikler gibi problemlerini derinleştiriyor.
Birleşmiş Milletler 2050’ye kadar dünya nüfusunun 10 milyara yaklaşacağını öngörüyor. Bu çılgın nüfus artışının karşısında birkaç ülke var ki, bu trendin aksi yönünde bir hareketlenme gösteriyor ve bu ülkelerin nüfus ivmeleri sürekli düşüyor.

Rusya’nın nüfusu 1990’dan beri 3.7 milyon geriledi
resim 1
Rusya, yoğun göç almasına rağmen, yaşam standartlarının düşmesi, erkek ölümlerinin normalin üzerinde olması sebepleri ve nüfusun yaşlanmasıyla beraber ülkede genç nüfus oranı azalıyor. Ülkeye göçün azalması  halinde ekonominin krize girmesi olası. Kırım’ın da Rusya’ya katılmasından sonra nüfus 2017 yılında sadece 77 bin 400 kişi arttı.

Rusya’da geçen sene dünyaya gelen bebeklerin sayısı 1 milyon 689 bin 900’dü.
Hayatını kaybeden kişilerin sayısı ise 1 milyon 824 bin 300 kişi olarak kaydedildi. Buna göre  134 bin 400 kişilik nüfus kaybı oldu. Aynı sene içinde ülkeye 212 bin kişinin göç etmesi nüfusu arttırdı.

Suriye’de savaş milyonları topraklarından koparttı

Suriye’de nüfusun gerilemesinin tek sebebi 2011’den beri süregelen iç savaş. Milyonlarca mülteci kabul eden Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerin nüfusu ise eşit oranda arttı. Mülteci veya sığınmacı statüsünde komşu ülkelerde yaşayan 7.6 milyon Suriyeli bulunuyor. Savaşta hayatını kaybeden Suriyeliler’in ise yarım milyona yakın olduğu düşünülüyor.

Litvanya ve Letonya’dan beyin göçü

Ekonominin yükselişte ve yaşam standartlarının ise oldukça yüksek olduğu bu Doğu Avrupa ülkelerinde genç ve eğitimli kesim, iş piyasasının tatmin edici olmaması ve eğitimli gençlerin potansiyellerini ülkelerinde yakalayamayacakları yönündeki inanç yüzünden bu ülkelerden kaçıyor.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşlarının birlik içindeki her ülkede serbestçe çalışabilme haklarının olması da bu göçü kolaylaştırıyor ve Litvanya ile Letonya dünyada genç nüfuslarını en hızlı kaybeden iki ülke olarak tarihe geçiyor.

 
Japonya, nüfusu en yüksek 10 ülke arasında nüfusu en hızlı azalan ülke

Japonya’nın nüfusu son 50 yılın en düşük seviyesine geldi. 1 sene içinde doğum sayısı 1 milyonun altında kalırken, ölüm sayısı 1 milyon 300 bini aştı. Japonya İstatistik Bürosu tahminine göre, Japonya’nın nüfusu 2050 yılına kadar 127 milyondan 100 milyona gerileyecek. Japonya nüfusu 1900 yılında 44 milyonken, nüfus 2000 yılında 128 milyona yükseldi. Nüfus artışında ortalama yaşam süresinin artması ve ailelerin en az iki çocuk yapması etkili oldu. Ancak 1970’lerin sonlarından itibaren Japonya’da doğum oranlarında düşüş başladı. Hükümet, gelecek 50 yılda nüfustaki azalmayı kontrol altına alarak ülke nüfusunu 100 milyonun üzerinde tutmayı hedefliyor.

Ama Japonya’da hükümetlerin 1990’ların ortalarından beri ailelerin çocuk sayısını artırmak için teşvikler getirdiği, ancak bunların sonuç vermediği biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.