Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amazon’da ikinci el kitaba 2,630 dolar fiyat biçildi, yazarı neye uğradığını şaşırdı

The New York Times’ın haberine göre, Amazon kullanılmış, ikinci el kitaplar için dünyanın en büyük sanal marketlerinden biri olmaya devam ediyor. Ancak perakende satış yapanlar ve Amazon’un dağıtıcısı olduğu kitaplar dışında, üçüncü parti satıcıları tarafından Amazon’da satışa sunulan kitaplardaki fiyatlamalar, bazı durumlarda kullanıcıları olduğu kadar kitapların yazarlarını da şaşırtmaya başladı.

Yazar Deborah Macgillivray, 2009’da piyasaya sürdüğü “One Snowy Knight” adlı romanının, ikinci el olarak Amazon’da “2,630,52 $ ve ÜCRETSİZ Kargo” olarak satıldığını farketti. Buna karşılık birçok başka üçüncü parti satıcısının ise kitabını 99 sente kadar düşen fiyatlarda, market sayfalarına koyduğunu gördü. Macgillivary, bulduğu sonuçları kendi twitter hesabından paylaştı.

Haberde, “One Snowy Knight” adlı kitabı yayınlayan Kensington adlı şirketin iletişim direktörü Vida Engstrand, “Amazon’un, üçüncü parti satıcıların kitapları sıfır gözetim ile satmalarına izin verme isteği bizi deli ediyor” dedi.

Amazon daha önce de “William T. Vollmann: A Critical Companion” adlı bir kitabı, 3,204 dolar olarak belirlenen fiyatına gelen şikayetler neticesinde kaldırmıştı. Kitabın normal satış fiyatının neredeyse 32 katına satışa konulan kitabın, bulunması zor ve baskının olmaması yüzünden bu fiyata ulaştığı iddia edilmişti. Amazon fiyatlandırma hakkında ve kitabın satıştan kaldırılması hakkında da açıklama yapmaktan kaçınmıştı.

Markalar için yapay zeka teknolojisi geliştiren Boomerang Ticaret’in genel müdürü Guru Hariharan fahiş kitap fiyatlarının perakendecinin dikkatini çekmediği, Amazon kitap marketi sayfalarının uzak köşelerinde yer aldığını söyledi. On yıl önce Amazon’da çalıştığı sırada 15.000 çevrimiçi satıcıdan sorumlu bir ekibi yöneten Hariharan, “Bu kitapları bulunmaz hale getirerek, belirledikleri fahiş fiyatı haklı çıkarmaya çalışıyorlar” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.