Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, bedelli olarak 21 günlük askerlik eğitimine gidecek çalışanlarla ilgili soruları yanıtladı

Bedelli askerlik ile ilgili düzenleme Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Yasaya göre, 1 Ocak 1994 tarihi de dahil, bu tarihten önce doğup, 21 gün temel askerlik eğitimi alan ve 15 bin lira yatıran kişiler bedelli askerlikten yararlanabilecek. Vatandaşların yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları gerekiyor. Ayrıca yasayla bedelli askerlikten faydalanacak kişilerle ilgili yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmamasına, başlatılmış olan idari ve adli soruşturma ve kovuşturmaların ise sona erdirilmesine karar verildi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar uzaktan eğitim almak zorunda

Yurt içinde geçirilen süreler hariç en az üç yıl süreyle yurt dışında bulunmuş ve bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yurt dışında yaşayan vatandaşların, yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olup, Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilecek uzaktan eğitimi tamamlamaları ve 2 bin avro yatırmaları gerekmektedir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, durumlarını kanıtlayan belgelerle, yaşadıkları ülkelerdeki Türk konsolosluklarına başvurarak bedelli askerlikten faydalanabilirler.

Yurt içinde bedelli askerlikten yararlanacak çalışanların ücretsiz izinli olması öngörülüyor

Yurt içinde bedelli askerlikten faydalanmak isteyen vatandaşlar, çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız ve ücretsiz izinli sayılacaklar. Ancak Faruk Erdem’in Sabah Gazetesindeki köşe yazısına göre, bazı çalışanlar için ücretli izin de geçerli olabilecek. Beş yıllık kıdemli, bedelli askerlikten yararlanmak isteyen vatandaşlar, 21 günlük temel askerlik eğitimi için yıllık iznini kullanabilir. Bu durumda bu kişilerin primleri ve maaşı kesilmeden ödenir.

21 günlük askerlik eğitimi, kıdem tazminatı ve sigorta primleri açısından ne gibi sonuçlar doğuracak?

Konuyu, Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel ile konuştuk. Tezel, askerlik eğitimine gidecek vatandaşların işlerinden ayrılarak kıdem tazminatı isteme veya istememe haklarına sahip olduğunu belirtti. Kıdem tazminatı isteyip işinden ayrılan vatandaşların, askerlik eğitiminden döndükten sonra aynı işe girmek istediklerinde öncelikle işe alınacaklarını söyleyen Tezel, kıdem tazminatını almayan kişilerin, eğitimleri bittikten sonra aynı işyerinde işe girip devam etme haklarının bulunduğunu belirtti.

Tezel, vatandaşların 21 günlük askerlik eğitimlerini yıllık ücretli izinlerinden saydırarak hem askerlik süresi boyunca izinli olup ücretlerini alabileceklerini hem de bedelli askerliklerini tamamlayabileceklerini sözlerine ekledi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel ile söyleşimiz:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.