Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post’un iddiası: Ebru Özkan, Rahip Brunson’ın salıverilmesi karşılığında Trump’ın talebiyle tahliye edildi

Washington Post gazetesi, Tel Aviv’de tutuklu bulunan Ebru Özkan’ın, Donald Trump’ın talebi üzerine, Rahip Brunson’ın serbest bırakılması karşılığında salıverildiğini iddia etti.

885549275

Ebru Özkan, Kudüs’e yaptığı ziyaretin ardından Türkiye’ye dönmek için gittiği Tel Aviv’de, Hamas ile birlikte komplo kurduğu ve devlet güvenliğine tehlike arz ettiği gerekçesiyle 11 Haziran’da tutuklanmıştı. Ebru Özkan, 15 Temmuz günü tahliye edildi ve Türkiye’ye döndü.

Washington Post’un iddiasına göre, Ebru Özkan’ın salıverilmesinin sebebi, Trump’ın İsrail devletinden bizzat bunu talep etmesiydi. Bu talebin arkasında ise, Trump’ın Türkiye’de tutuklu Rahip Brunson’ın salıverilmesi için Erdoğan ile yaptığı anlaşma vardı.

Rahip Brunson, Ebru Özkan’ın salınmasından on gün sonra, 25 Temmuz günü ev hapsine alındı. Bu karar, ABD tarafından yetersiz bulundu. Karara sert tepki gösteren ABD yönetimi, Türkiye’ye yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

İddiaya göre, 11-12 Haziran tarihlerindeki NATO Zirvesi’nde konuşan Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rahip Brunson’ın serbest bırakılması karşılığında Ebru Özkan’ın serbest bırakılması konusunda anlaştı.

Ekran Resmi 2018-07-27 12.58.10

NATO zirvesi toplantısından sonra 14 Temmuz günü Donald Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu aradı. Netanyahu, bu telefon konuşmasıyla ilgili İsrail medyasına “bölgesel gelişmeler dolayısıyla güvenlik ve diplomasi konularını, Suriye ve İran’ı konuştuklarını” söylemişti. Fakat Washington Post’a göre bu telefon konuşmasındaki konulardan biri de Türkiye idi. Donald Trump, Netanyahu’dan Ebru Özkan’ın serbest bırakılmasını istedi.

Trump ve netanyahu’nun konuşmasının ertesi günü, Ebru Özkan serbest bırakıldı. İstanbul’a vardıktan sonra açıklama yapan Ebru Özkan, davasıyla ilgilendiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

18 Temmuz günü, Türkiye’deki mahkeme, Brunson’ın serbest bırakılmasına ilişkin talepleri reddetti ve duruşmayı erteledi. Twitter’dan açıklama yapan Donald Trump, kararı “tam bir rezalet” olarak değerlendirdi. Bir haftadan kısa süre sonra, çarşamba günü, Rahip Brunson ev hapsine mahkum edildi.

İsrailli Haaretz gazetesi de, Washington Post’un iddialarının bir kısmını doğruladı. Gazeteye konuşan, adı açıklanmak istenmeyen İsrailli bir yetkili Trump’ın Özkan’ın serbest bırakılmasını istediğini doğrulayarak “Başkan Trump’tan bu yönde bir istek geldiğini doğrulayabilirim” diye konuştu.

1156471916

Dışişleri Bakanlığı iddiaları yalanladı

Ancak Washington Post’ta yer alan bu iddialar, bugün Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy tarafından kesin bir dille yalanlandı. Aksoy’un açıklaması şöyle:

“Rahip Brunson’ın serbest bırakılması karşılığında Ebru Özkan’ın İsrail’deki tutukluluk haline son verildiğine ilişkin iddialar kesinlikle asılsız ve gerçek dışıdır.

Bilindiği gibi, Ebru Özkan hakkında 9 Temmuz’da İsrail’deki duruşmada şartlı tahliye kararı verilmiştir. Adıgeçen tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış ve ülkemize dönmüştür”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.