Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (17): Yurtdışında Türkiye ve Erdoğan haberleri

Resim1

 
Recep Tayyip Erdoğan’ın Zambiya’ya gerçekleştirdiği ziyaret
Erdoğan, kendisinden önce gelen devlet başkanlarıyla karşılaştırıldığında Afrika ülkeleriyle olan kültürel, askeri ve en önemlisi ticari ilişkilere daha çok değer veriyor. Erdoğan başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde kıtaya sayısız ziyaret gerçekleştirdi. Geçen hafta içinde Erdoğan’ın Zambiya’ya yaptığı ziyaret ve Zambiya Devlet Başkanı Edgar Lungu ile gerçekleştirdiği temas ise Zambiya gazetelerinde de yankı buldu. 

Lusaka Times’ın manşeti: Devlet Başkanı Edgar Lungu, üç milyar dolarlık dış borcu ödemek için Erdoğan’dan yardım istedi

Haberde bir Türk şirketinin Zambiya’nın uluslararası bankalardan aldığı borcu ödemeyi teklif ettiği ve Zambiya Devlet Başkanı Lungu’nun Erdoğan’dan bu konuda destek beklediği yer alıyor.

Ayrıca Türkiye ile Zambiya arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesi için Türk şirketlerini Zambiya’ya davet eden devlet başkanı, gelişmekte olan Zambiya ekonomisinin ve ülkedeki istikrarın yatırımcılar için yeterince teşvik edici olduğunu belirtiyor.

Zambiya Daily Mail gazetesinin haberinde ise, Başkan Lungu’nun 24 Haziran erken seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni’ne katılan ülke liderleri arasında bulunduğu ve Erdoğan ile temasında Erdoğan’dan Zambiya’yı ziyaret sözü aldığı yazıyor. Erdoğan’ın Zambiya’yı ziyaret eden Türkiye’nin ilk devlet başkanı olduğu ve karşılıklı güçlü temasın tüm alanlarda devam edeceği de haberde yer alanlar içerisinde. Yazının geri kalanında ise Recep Tayyip Erdoğan’ın özgeçmişi ilkokul yıllarından başlamak üzere detaylı bir biçimde ve hayranlıkla anlatılıyor. 

Zambiya’dan sonra Güney Afrika Cumhuriyeti’nde İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak, Türkiye’yi BRICS Liderler Zirvesi’nde temsil eden Erdoğan, burada Hindistan Devlet başkanı Narendra Modi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme Hindistan gazetelerine yansıdı. 

Erdoğan ile izledikleri politikalar ve zaman zaman yaptıkları çıkışlar açısından benzerlikler gösterdiği yorumları yapılan Hindistan Başbakanı Modi’nin buluşması Hindustan Times gazetesine haber oldu. Haberde Modi’nin seçimlerdeki zaferi sebebiyle Erdoğan’ı tebrik ettiği yazıyor.

Hindustan Times’ın manşeti: “Başbakan Modi, Erdoğan’ı seçim zaferinden sonra kutladı”

Ülkenin bir başka gazetesi DailyO ise popülist liderler arasında karşılaştırma yaparak “Modi, Erdoğan’dan ne öğrenebilir?” başlığını kullandı.

Pek çok konuda Modi, Erdoğan, Trump ve Putin’i karşılaştıran gazete, seçimle gelen bu liderlerle ilgili şu soruyu soruyor: “Modi hükümeti özgür basını yok etmekle suçlanıyor, ancak Modi’nin uygulamaları, Erdoğan hükümetinin muhalif gazeteci, öğretmen ve hakimlere yaptığı baskılara eşit mi?” Yazı “alt kesimlere söz verdikleri ekonomik gelişimi canlı tutamayan popülist liderler seçimlerde aynı başarıyı tekrarlayamazlar” notuyla sonlanıyor.

CNN Money: “Ekonomik krize girecek bir sonraki ülke Türkiye olabilir”

Haberde TL’nin uzun zamandır dolara karşı devam eden değer kaybından bahsedilirken, faiz artırımına gidilmemesinin piyasaları bir kez daha vurduğu belirtiliyor. Ülkenin krize girmesi durumunda IMF’ye yönelebileceği fakat Başkan Erdoğan’ın Merkez Bankası üzerinde nüfuzunu kullanırken doğru adımları atması halinde ‘geminin hâlâ karaya oturmama’ ihtimali olduğu ifade ediliyor. 

Diğer yandan Rahip Brunson’ın salıverilmemesinin Türkiye için kötü haber olduğu ve ABD’den gelebilecek geniş yaptırımların Türkiye için daha büyük ekonomik sorunlar yaratabileceği belirtiliyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.