Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç’te bir kutup ayısı turist gemisi çalışanına saldırdı, vurularak öldürüldü

Norveç’in Kuzey Buz Denizi’ndeki Spitzbergen Adası’na demir atan bir Alman kurvaziyer gemisinin çalışanına saldıran kutup ayısı vuruldu. 40 yaşlarındaki çalışan ise kafasından yaralandı ve helikopterle Tromsö şehrine transfer edilerek tedavisine başlandı. Çalışanın yaraları ölümcül tehlike oluşturmuyor.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada kutup ayısının başka bir gemi çalışanı tarafından vurulduğu belirtildi.

Alman Hapag-Lloyd Cruise tur şirketi yaptığı açıklamada olayın meşru müdafaa olduğunu, Norveç hükümetinin, Spitzbergen adasının da bulunduğu takımadalarında bazı belirli noktalara demir atmak için izin verdiğini ve bu sınırların dışına çıkmadıklarını belirtti.

Bölgede, karaya turistlerle çıkılan ekskürsiyonlardan önce çalışanların olası kutup ayı varlığını tespit etmek için gözlem yaptığı ve saldırının bu sırada gerçekleştiği açıklandı. İki güvenlik görevlisinin beraber karaya çıktığı gözlem gezisi sırasında, meslektaşının saldırıya uğradığını gören ikinci güvenlik görevlisinin “kendini koruyabilmek için kutup ayısını öldürmek zorunda kaldığı” ifade edildi.

Resim 1

Nesli tükenen hayvanlar listesinde bulunan kutup ayıları Norveç’te 1973’den beri koruma altında ve sayılarının 1,000 civarında olduğu düşünülüyor. Svalbard takımadalarında yaklaşık 40 yılda beş kutup ayı saldırısı kayıtlara geçti.

Sosyal medyada, kutup ayısının kendi doğal ortamı ihlal edilerek öldürülmesine tepki gösterildi 

Son yıllarda Arktik turizmi kapsamında bölgedeki buzullarla kaplı adalara yönelik ilginin canlandığı görülüyor. Ancak gelişen turizmin bölgede yaşayan hayvan türlerinin varlığını tehdit edeceği endişeleri var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.