Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçimlerin ardından Mali ve Kamboçya’da değişim beklenmezken, Zimbabve’de halk seçimler öncesi ilk kez heyecanlı

Bu hafta, dünya genelinde bir seçim haftası. 30 Temmuz, yani bugün, Zimbabveliler tarihlerindeki ilk demokratik seçimi gerçekleştirecek. 1987’den beri ülkenin devlet başkanlığını yapan Robert Mugabe, 2017 Kasım ayında istifaya zorlanmıştı. Washington Post Afrika muhabiri Max Bearak’ın haberine göre Zimbabveli siyasetçi Emmerson Mnangagwa ile genç rakibi Nelson Chamisa arasındaki seçimler oldukça heyecanlı geçecek.

19 Kasım 2017 tarihinde Mugabe’nin genel başkanlık görevinden alınmasından hemen sonra devlet başkanlığı görevini Mnangagwa devralmıştı.

Bearak yazısında; “Neredeyse herkes Zimbabve’nin şimdiden daha özgür bir ülke olduğunu söyleyebilir” dedi. “Öncelikle siyasetçiler, artık gazetecilerle politikaları hakkında konuşuyor. Muhalefet partisine tolerans gösterilirken, ülkenin her yerinde mitingler düzenlemelerine izin veriliyor.”

Ancak yine de Zimbabve’deki seçimlerin adil ve özgür olup olmadığı, toplum nezdinde bir değişime yol açıp açamayacakları ucu açık sorular.

Mali ve Kamboçya’da da geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen seçimlerin resmi sonuçlarını bekleniyor.

2013 yılından bu yana Mali’de Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Malili politikacı Ibrahim Boubacar Keita, son beş yıl içinde Mali’nin başına dert olan ve hala ülkede yükselmeye devam eden aşırılık yanlısı şiddeti durdurabileceği konusunda seçmenlerini ikna etmedi. Mali’de süregelen saldırılara ve düşük katılım oranına rağmen seçimleri Keita’nın kazanması bekleniyor.

Seçimlerin güvenliğinin sağlanması konusunda ciddi şüpheler olmuşsa da Fransız diplomat Jean-Pierre Lacroix’e göre “cumhurbaşkanlığı seçimleri, Mali’de istikrarın sağlanabilmesi için yeni bir sayfanın başlangıcı olabilir”.

Kamboçya’daki seçimlerin durumuysa biraz daha farklı. Asya’nın en uzun süre görev yapan otokratı unvanının sahibi Çin asıllı Kamboçya başbakanı Hun Sen’in, bu seçimleri de alarak 33 yıllık iktidarını daha da uzatacağı söyleniyor. Hun Sen seçimlerden önce medya ve muhalefet partilerine karşı aldığı aşırı önlemlerle biliniyor. Hun Sen iktidarının muhalefet partilerine karşı aldığı önlemler sebebiyle bazı partiler Kamboçya’da seçimlere boykot çağrısı yapmıştı. Uzmanlar, Kamboçya’da geçtiğimiz Pazar gerçekleşen seçimlere katılımın düşük olması bekleniyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.