Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’in en yüksek dağı rekor sıcaklardan dolayı kısalıyor

Uzmanlar, İsveç’in en yüksek noktasının bulunduğu dağ olarak anılan Kebnekaise Dağı’nın yüksek sıcakların zirvedeki buzulları eritmesiyle beraber kısaldığını söyledi.

Tarfala Araştırma İstasyonu Başkanı Profesör Gunhild Rosqvist’in yaptığı açıklamaya göre bir ay önce dağın güney tarafında bulunan zirve noktasının yüksekliği 2.101 metre olacak ölçülürken geçtiğimiz Salı yapılan ölçümlerde yüksekliğin 2.097 metreye düştüğü belirtildi. Rosqvist; “Sıcaklık ölçümlerine dayanarak zirvedeki buzulların erime oranını tahmin edebiliriz. Hava çok sıcak olduğu içinse bazı buzul bölgelerinin şimdiden erimiş olduğunu biliyoruz” dedi. “Bu yaz buzulların erimesi durduğunda dağın yüksekliğini tekrar ölçeceğiz.”

Dağın yüksekliğinin azalması, başrolünde Hugh Grant’ın oynadığı “The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain” filmini hatırlatıyor. Filmde, İki İngiliz kartograf Galler’in içerisindeki ilk dağ olduğu öne sürülen dağı ölçmek için küçük Güney Galler köyü Ffynnon Graw’ı ziyaret ederler. Köylüler dağlarından gayet gururludur ve gerçekte onun bir tepe olduğunu öğrenmekten anlaşılabilir derecede hayal kırıklığına uğrar, öfkelenirler. İsveç’te yüksekliğin azalması da, Kebnekaise Dağı’nın turizminden yararlanan bölge halkının endişelenmesine sebep oluyor.

Zirvenin yüksekliğinin azalması, iklim değişikliğinin klasik belirtilerinden biri. Zirvedeki buzulların erimesi, bölgedeki hayvanların ve bitki örtüsünün durumunu da olumsuz etkiliyor.

Profesör Rosqvist, İsveç gazetesi Norrlandska Socialdemokraten’e verdiği röportajda; “Karlar eridiğinden beri Ren geyikleri güneşten saklanmak için yer bulamamaya başladı” dedi.

Temmuz ayında İsveç’in birçok bölgesinde, şiddetli kuraklık ve ülkenin gördüğü en büyük orman yangınları yaşandı.

Dagens Nyheter Gazetesi’nin yayımladığı yazıya göre Kebnekaise Dağı’nın yüksekliği, 1995 yılından beri birkaç istisna yıl dışında giderek düşüyor.

İsveç’in kuzeyinde bulunan Kebnekaise Dağı, popüler bir turist destinasyonu. Geçtiğimiz sene dağın güney yamacındaki zirve noktasına 10 bine yakın insan tırmanmış. Dağın zirvesine giden bu yolculuk, 10-15 saat arası sürüyor.

İsveç Dağ Kurtarma Servisi dağın kuzey yamacına tırmanmanın, güney yamacına tırmanmaktan topoğrafik olarak daha zor olduğunu belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.