Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

LGS birinci nakil dönemi yeni kurallarıyla başladı

Liseye Geçiş Sistemi’nde (LGS) nakil dönemi bugün itibariyle başladı. Yayımlanan yeni kılavuzda farklı okul türü seçme zorunluluğu kaldırılırken tercih sayısı da üçten beşe çıkartıldı.

Dün yayımlanan ‘‘Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu’’ ile en çok tartışılan maddelerde değişikliklere gidildi.

Tüm öğrenciler nakil başvurusunda bulunabilecek

MEB’in hazırladığı yeni kılavuza göre, herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşen ya da yerleşemeyen öğrenciler nakil başvurusunda bulunabilecek. Merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşen öğrenciler okul değiştirmek istedikleri takdirde, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etmek zorunda olmayacak. Ancak merkezi sınava girmesine karşın iki alandaki tercihlerine de yerleşemeyen öğrenciler, sınavla öğrenci alan okulları tercih edebilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapmak zorunda olacak.

Farklı okul seçme zorunluluğu kaldırıldı

Öğrenciler, nakil tercihlerinde yerel yerleştirme ve merkezi sınavla alan okullar olmak üzere üçer okul tercih hakkı verilmişti. Ancak yeni yapılan düzenlemeyle tercih sayısı beşe çıkartıldı.

Yeni yönetmelikten önce öğrencilerin, kayıt alanından en az üç okul yazma zorunluluğu vardı. Bu da kayıt alanında bir Anadolu lisesi bulunan öğrencinin, komşu kayıt alanından Meslek ya da İmam Hatip lisesini tercih etmesini zorunlu kılıyordu. Tercihlerine yerleşemeyenler, nakil sürecinde ilk ikisi kayıt alanından olmak üzere üç okul tercihi yapabilecekti. Aynı okul türünden ise en fazla iki lise yazma hakkı bulunuyordu. Yeni düzenlemeyle farklı okul türü seçme zorunluluğu kaldırıldı ve yerleşemeyen öğrencilere, ilki kayıt alanından olmak kaydıyla beş okul tercih hakkı sunuldu.

Yerleştirmede Ortaöğretim Başarı Puanı’nın önemi arttı

Yeni düzenlemeyle, yerel yerleştirmede eşitlik durumunda bakılan kriterlerde de değişiklikler yapıldı. Yeni düzenleme öncesinde kriterler sırasıyla adres, ortaokullarda bulunuşluk, tercih önceliği, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık şeklindeydi. Kriterlerin bu hali okul puanı yüksek öğrencilerin yerine, okul puanı düşük öğrencilerin yerleşmesine sebebiyet vermişti.  Yeni düzenlemeyle ortaokullarda bulunuşluk ve tercih önceliği kriterleri çıkarıldı. Bu sayede OBP ikinci kriter oldu.

Dört dönemde yapılacak nakil başvuru tarihleri ise şöyle;

6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.