Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Romanya’da üç gündür yolsuzluk karşıtı protestolar sürüyor, hükümet baskı altında

Romanya’da başkent Bükreş’te ve birçok kentte üç gündür yolsuzluk karşıtı protestolar devam ediyor. Polisin biber gazı ve suyla müdahalesi sonucu 400’den fazla kişi yaralandı.

Ülke içinde karmaşa sürerken, hükümetin reform planları diğer post-komünist ülkelerle yaşanan çekişmeyi artırıyor; Avrupa Birliği ve ABD’yi de rahatsız ediyor. Son gelişmeleri yorumlayan Bükreş’teki siyaset bilimci, “hükümetin ve yönetimdeki koalisyonun üzerinde çok fazla baskı var. Bunun sonuçları değiştirmek için yeterli olup olmayacağını söylemek zor” diyor.

5437

Çoğunlukla yurt dışında yaşayan Rumenler tarafından düzenlenen gösteriler, geçtiğimiz Cuma günü başkent ve diğer büyük şehirlerde 100 binden fazla kişiyi harekete geçirdi. Sayıları az olmasına rağmen, özellikle İngiltere, İtalya ve İspanya’dan ülkeye gelen Rumenler, protestoların büyümesinde etkili oldu. Gün geçtikçe protestocuların sayısı azalsa da, Romanya’ya hâlâ hareketlilik hakim.

Polisin protestolara yaptığı sert müdahale eleştirildi. 400’den fazla protestocu, polis müdahalesi sonucu yaralandı.

Hükümetin ceza kanunu ve yargı hakkında yapmayı planladığı değişiklikler parlamento tarafından onaylandı fakat cumhurbaşkanı Klaus Iohannis henüz değişikliklere imza atmadı.

3000

“Suçlulara hayır”

Şikago’dan gelip Cuma günkü gösterilere katılan 66 yaşındaki Radu Viorica, “Bu siyasetçiler gitmeli. Romanya’nın yeni bir hükümet seçmek için erken seçimlere ihtiyacı var çünkü bu hükümet şu ana kadar gördüklerim arasında en kötüsü” dedi. Cuma günü göstericiler “Hırsız!” ve “Suçlulara hayır” sloganları attı.

20 milyon nüfusa sahip Romanya, Avrupa Birliği’nin en fakir üye ülkelerinden biri. .5 milyon Rumen, daha iyi para kazanabilmek için batı Avrupa’da yaşıyor. Bu Rumenlerin çoğu, Romanya ile bağını sürdürüyor ve orada kalan ailesine para yolluyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.