Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre koalisyon güçleri Yemen’deki sivil ölümlerinde kendilerini aklıyor

Yemen’de Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri 23 Ağustos’ta Hudeyde şehrine bağlı El-Dureyhimi bölgesinde çatışma sürecinde yerinden edilen sivilleri taşıyan bir minibüse hava saldırısı yaptı. Saldırıda 22’si çocuk, 4’ü kadın olmak üzere en az 26 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi mevcut.

Koalisyon gücü 9 Ağustos’ta da Sada şehrinde bir hava saldırısı düzenlemiş, o saldırıda da çoğu çocuk 50 kişi hayatını kaybetmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres olayla ilgili bağımsız bir inceleme yapılması için çağrıda bulunmuştu.

BM’den, koalisyonun Yemen’deki saldırılarını kınadıkları yönünde açıklamalar yapıldı. El-Dureyhimi bölgesindeki saldırılar ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Henrietta Fore tarafından da kınandı.

The Washington Post’ta konu ile ilgili yer alan habere göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından geçtiğimiz cuma günü yayınlanan analizde, Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçlerinin Yemen’deki faaliyetleri eleştirel bir biçimde ele alınıyor.

Yemen’de Husi militanlarına karşı savaşan ABD destekli koalisyon güçleri, Yemen’deki sivil hedeflere yönelik yapılan hava saldırılarının araştırılmasında başarısız oldu. İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2015 yılından beri Yemen’de faaliyetlerde bulunan ve çoğunlukla Arap ülkelerinden oluşan Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçlerinin, geçtiğimiz iki yıl boyunca yaklaşık 80 vakanın neredeyse çoğunda kabahatlerini akladıkları sonucuna vardı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün kamuoyuna açıkladığı raporda, koalisyonun savaş hukuku ihlallerinin inandırıcı, tarafsız ve şeffaf bir inceleme sürecinden geçirilmesinde genel olarak hatalı olunduğuna yer verilmekte. Rapordaki bulgular, medyanın ve koalisyonun hava kuvvetlerinin defalarca hastaneler ve mezarlıklar da dahil sivil hedefleri vurduğu Yemen’deki sivil toplum örgütlerinin yansıttığından net bir biçimde farklı bir gerçeklik ortaya çıkarmakta.

Raporda belirtildiği üzere, neredeyse 80 soruşturmanın tamamlanmasından sonra, ABD’nin desteğiyle 2016 yılında oluşturulan Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun “Ortak Olaylar Değerlendirme Ekibi” (JIAT), yalnızca 11 vakadaki problemleri kabul etti ve yalnızca bir tane olayda koalisyona bağlı güçlerin angajman kurallarını ihlal ettiğini saptadı. JIAT’ın gerçekleştirdiği soruşturmaların büyük çoğunluğunda ise, sivillerin gördüğü zararlar, yasal askeri operasyonların kasıtsız sonuçları olarak değerlendirildi ve operasyonların orantılı ve önlemlerin yeterli olup olmadığı dikkate alınmadı. JIAT araştırmacıları 10 vakanın soruşturulmasında ise, koalisyondan destek aldı. Koalisyon içerisindeki ülkelerin resmi görevlilerinden oluşturulmuş JIAT, iki vakada soruşturmanın ilerletilmesi ve disiplin cezası önerisinde bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporu Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonu çeşitli açılardan destekleyen Trump yönetimini zorlayıp onun üzerinde politik baskı oluşturabilir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan ve müttefiklerine insan hakları ihlalleri ile ilgili soruşturma prosedürlerini geliştirme çağrısında bulundu.

Haberde İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün analizini Suudi Arabistan basınındaki haberlere ve JIAT sözcülerinin kamuoyu açıklamalarına dayandırdığı ifade ediliyor.

Yemen’deki iç savaşın tarihsel süreci

Yemen’de Şii Husi’ler nüfusun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor.

Yemen’in kuzeyinde bulunan Şii Husi hareketi Eylül 2014’te Sünni yönetime karşı ayaklanmış ve ülkenin geniş kısmını hakimiyeti altına almıştı ve ülkenin doğusunda bulunan Sünni aşiretler ve El-Kaide güçleri ile çatışmıştı. 2015 yılında Husi militanlarının Yemen’in batısındaki Aden şehrine ilerleyişinin hızlanmasıyla Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur  el-Hadi’nin Suudi Arabistan’a kaçmasıyla, Suudi Arabistan’ın öncülük ettiği uluslararası koalisyon güçleri Mart 2015 itibariyle bölgede hava saldırılarına başlamıştı.

Yemen’de savaşan tarafların destekleyicilerinin İran ve Suudi Arabistan olması da savaşı adeta bir vekalet savaşına dönüştürmüş ve şiddeti tırmandırmış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.