Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hava kirliliğine maruz kalan insanların zekasında ciddi oranda düşüş olduğu ortaya çıktı

Çin’de yapılan bir araştırmaya göre, sağlığa ciddi anlamda zarar veren hava kirliliğinin bir kötü etkisi daha ortaya çıktı. Araştırmanın sonuçlarına göre, hava kirliliği zekada önemli bir düşüşe sebep oluyor. Hava kirliliğine maruz kalmanın verdiği zarar, bir yıllık eğitimi kaybetmekle eşit görülüyor.

Dünya nüfusunun yüzde 95’i kirli hava soluyor. Araştırmaya göre kirli hava, bilinen fiziksel etkilerinden çok daha fazla zarara sebep oluyor. Dil ve aritmetik test skorları karşılaştırıldığında, kirli hava bir yıllık eğitim kaybının neden olacağı kadar büyük bir düşüşe sebep oluyor.

Araştırmayı yapan ekipte bulunan, Yale Üniversitesi’nden Xi Chen, “Kirli hava en çok yaşlı, özellikle 64 yaşının üzerindeki erkekleri ve düşük seviye eğitimli olanları etkiliyor. Onlar için sonuç birkaç yıllık eğitim kaybının yaratacağı kadar büyük” diyor.

Daha önceki araştırmalarda, kirli havanın bilişsel performansı etkilediği ortaya çıkmıştı, fakat bu araştırma her yaştan insanın incelendiği, kadın ve erkek arasındaki farka bakılan ilk araştırma oldu.

2010-2014 yılları arasında, 20 bin kişiyle yapılan araştırmada,dil ve aritmetik testlerine bakıldı. Nitrojen dioksit ve sülfür dioksit kirliliği kayıtlarına bakılarak testler üzerinden yapılan karşılaştırmalarda, hava kirliliğine daha fazla maruz kalan insanların zekasının daha fazla zarar gördüğü ortaya çıktı. Ayrıca sonuçlara göre, dil yeteneği, aritmetik yeteneğine göre daha fazla zarar gördü ve erkekler kadınlara göre kirli havadan daha kötü etkilendi. Araştırmacıların söylediğine göre, bu kadın ve erkek beyninin çalışma biçimlerindeki farktan kaynaklanıyor olabilir.

Proceedings of the National Academy of Science dergisinde yayınlanan araştırmada ayrıca, kirli havaya maruz kalan insanların daha sabırsız davrandığı ve işbirliği yapmaya daha az istekli olduğu sonucuna da ulaşıldı.

Hava kirliliğinin zeka üzerinde kısa süreli de bir etkisi olduğunu söyleyen Chen, bunun önemli sonuçları olabileceğini söyledi ve havanın kirli olduğu bir günde önemli bir sınava girecek olan öğrencilerin yaşadığı tehlikeyi örnek verdi.

“Bu sorunu çözmenin kestirme bir yolu yok” diyen Chen, hükümetlerin hava kirliliğini azaltmak için ciddi önlemler alması gerektiğini hatırlattı. Araştırmanın yürütüldüğü Çin’de hava kirliliği bir süredir azalıyor fakat hâlâ Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırın üç katının altına inemedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.