Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin hükümeti, internetteki “söylentileri” ortadan kaldırmak için yapay zekâ kullanan bir platform kuruyor

Çin hükümeti, halkın “internet söylentilerini” raporlamasına izin veren ve hatta yanlış olan raporları saptamak için de yapay zekâ kullanan mobil uygulamalı bir platform geliştirdi. Reuters muhabiri Sijia Jiang’ın haberine göre Pekin, sosyal istikrarı bozabilecek içeriklere karşı sıkı önlemler alıyor.

Çin hükümeti sosyal medyada politik konuları tartışan halka sıkı sansürler getirmek yerine, bu yeni formül sayesinde haberleri sürekli kontrol altında tutarak polisin internetteki gücünü arttırıyor.

“Söylentileri çürütmek” anlamına gelen Piyao platformu, web sitesinin yanında bir mobil uygulamaya ve Weibo, WeChat gibi sosyal medya devleriyle birlikte kullanılan sosyal medya hesaplarına sahip.

Bu sosyal medya kanalları aracılığı ile Piyao, devletin sahibi olduğu medya kaynaklarını kullanarak parti kontrollü “gerçek” haberleri halka sunmayı hedefliyor.

Piyao platformunun kendi web sitesinde yayımlanan tanıtım videosunda; “Söylentiler bireysel hakları ihlal eder ve sosyal panik yaratır; söylentiler borsada dalgalanmalara neden olur, iş faaliyetlerini etkiler; söylentiler açıkça devrimci şehitlere saldırır” denildi.

Resmi bilgilere göre internet düzenleyicileri sadece haziran ayında 6,7 milyon yanlış bilgi ve illegal içerik şikâyeti aldı. Vakaların çoğu Weibo’ya ait olan Sina, Tencent’in sahibi olduğu WeChat; Baidu ve Alibaba gibi uygulamalardan kaynaklanıyor.

Çin hükümeti kurallarına göre internette yanlış bilgi yayan ve asılsız söylenti çıkaranlar 7 yıl hapis cezası alabilir. En az 5 bin internet kullanıcısı tarafından ziyaret edilen veya 500’den fazla kez yeniden paylaşılan söylentileri içeren internet yayınlarının sahipleri de hapis cezasına çarptırılabilir.

Resmi Xinhua haber ajansı ile bağlantılı olan ve Merkezi Siber İşler Komisyonu tarafından sahiplenilen Piyao platformu, 40’tan fazla yerel “söylenti engelleme” platformuyla bütünleştirildi. Uygulama, söylentileri ve yalan haberleri teyit etmek için yapay zekâ kullanıyor.

Platform, resmi yetkilileri eğiten Merkez Parti Okulu ve güçlü kalkınma organı olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu da dahil olmak üzere 27 hükümet biriminin rehberliğinde faaliyet gösteriyor.

Çin medyası internette dolaşan popüler söylentileri haberleştirmektense daha çok sağlık duyurularından ya da resmi yerel görevlilerin rüşvet almalarından bahsediyor. Çin medyasında kıdemli liderlerle alakalı objektif haberlere ise pek yer verilmiyor.

Devlet Başkanı Şi Cinping geçtiğimiz sene; “Çin, temiz ve berrak bir internet ortamı yaratacak” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.