Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en büyük fil nüfusuna sahip Botsvana’da doğal yaşam alanında onlarca fil dişleri için katledildi

Güney Afrika’daki Botsvana Cumhuriyeti’nde bir doğal hayatı koruma alanında, yaklaşık 90 file ait kalıntılar bulundu. Hava taramasında dehşet verici görüntülere tanık olan Sınır Tanımayan Filler grubu, şu ana kadar Afrika’da gördükleri en büyük yasa dışı avlanma olayıyla karşı karşıya olduklarını açıkladı.

Botsvana dünyadaki en büyük fil nüfusuna sahip, ancak kaçak avcılar, av yasaklarını ihlal ediyor. Doğal hayatla ilgili araştırma yürüten bilim insanları, sadece son birkaç hafta içinde dişleri için 87 filin öldürüldüğünü, geçtiğimiz üç ay içinde ise beş beyaz gergedanın yasadışı şekilde avlandığını açıkladı.

Sınır Tanımayan Filler’den Dr. Mike Chase, “Şok oldum, hayretler içindeyim. Bugüne kadar Afrika’da gördüğüm veya okuduğum en büyük kaçak fil avcılığı” dedi. Son on yılda Afrika’daki fillerin tahminen üçte biri öldürüldü. Tanzanya’daki fillerin yüzde 60’ı ise geçtiğimiz beş yıl içerisinde katledildi.

Kaçak avcılara karşı affetmez bir tutum takınan Botsvana’da fil kayıpları,Afrika’daki diğer yerlere nazaran çok daha azdı. Silahlı olarak dolaşan av karşıtı ekipler sayesinde, kaçak av olayları nadiren yaşanıyordu. Hayvan göçlerini takip etmeye yarayan izleme aletleri, sınırlarda bir tel bulunmamasına rağmen fillerin Angola, Namibia ve Zambia’dan gelip Botsvana topraklarında yaşamayı tercih ettiklerini gösteriyordu. 130 bin fil nüfusu olan ülke, fildişi için izinsiz avcılığın sürüleri yok etmeye devam ettiği Afrika’da, fillerin son sığınağı olarak görülüyordu.

Botsvana’da da filler için tehlikenin başladığının ilk işareti iki yıl önce geldi. BBC, Sınır Tanımayan Filler’den Dr. Chase ile birlikte uçtu ve ilk kez bir grup fil öldürülmüş ve dişleri çıkarılmış halde bulundu. Fakat yaşanan son katliam bu kez Botsvana’nın iç bölgesinde, her yıl tüm dünyadan turistlerin geldiği ve iyi şekilde korunan doğal yaşam alanı Okavango Delta’sına oldukça yakın bir yerde yaşandı.

Sınır Tanımayan Filler bölgede sık sık havadan gözlem yapıyor.

Kaçak avlanmalarla ilgili uyarıldıklarını fakat hazırlıklı olduklarını zannettiklerini söyleyen Dr. Chase, kaçak avlanma karşıtı ekiplerin silahsızlanmasının katliama sebep olduğuna işaret etti. Chase, “Kaçak avcılar artık silahlarını Botsvana’ya çevirdi. Dünyanın en büyük fil nüfusuna sahibiz ve şu ana kadar yaptığımızdan çok daha fazlasını yapmalıyız. Hükümetin acilen fillerin korunması için harekete geçmesi gerekiyor. Botsvana fillerin korunmasında her zaman ön planda oldu ve bunun için siyasi iradeye ihtiyacımız var” dedi.

Mayıs ayında Botsvana’da hükümet yasa dışı av karşıtı ekipleri silahsızlandırmış, fakat bunun sebebi hakkında bir açıklama yapılmamıştı. Ekipler, tarihsel olarak korunmasız ve zayıf olarak görülen sınır bölgelerine yönlendirilmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.