Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UEFA Uluslar Ligi nasıl bir formata sahip?

A Milli Futbol Takımı, Avrupa Uluslar Ligi’nde çıktığı ikinci mücadelesinden galibiyetle ayrıldı. Herkesin sorduğu soru ise turnuva neye hizmet ettiği.

UEFA’ya üye olan 55 ülke arasında dört küme oluşturulacak. Bu sistem hem hazırlık maçlarının yerine geçecek, hem de yılda bir kaç kez toplanan milli takımların daha fazla bir araya gelerek futbollarını geliştirmesini sağlayacak. Ayrıca Avrupa Uluslar Ligi’nin dört kümesinden çıkacak birer takım Avrupa Şampiyonası Finalleri’ne katılacak.

UEFA Avrupa Uluslar Ligi’nin formatı ise şöyle: Birinci kümede 12, ikinci kümede 12, üçüncü kümede 15, dördüncü kümede 16 ülkenin milli takımları yer alıyor. Küme A ve B’de oluşturulan 4 grupta üçer ülke mücadele ediyor. Küme C’de bir grupta 3 ülke, diğer 3 grupta dörder ülke yer alıyor. Küme D’de bulunan dört grupta ise dörder ülke yer alıyor.

Uefa Avrupa Şampiyonası elemeleri alışıla geldik şekilde devam edecek. 10 gruptan oluşan eleme gruplarında ilk iki sırayı alan ülkeler Avrupa Şampiyonası Finalleri’ne gidecek. Fakat 24 ülkenin katılacağı Avrupa Şampiyonası Finalleri’ne kalacak son 4 ülke , Avrupa Uluslar Ligi’nin dört kümesinden çıkacak. Kümelerinde Avrupa Şampiyonası Finalleri’ne kalamamış takımlar, aralarında yapacağı Play-Off maçlarının ardından son 4 takımı Avrupa Şampiyonası’na yollayacak.

4 kümeye ayrılan Avrupa Uluslar Ligi’nde, A Ligi’nde takımlar, 3’erli 4 gruba ayrılmış halde. Dört grup lideri, 2019 Haziran’da şampiyon olmak için UEFA Uluslar Ligi Finalleri’nde (Yarı final, üçüncülük maçı ve final) mücadele edecek. Ev sahibi ülke, finalistler arasından 2018 Aralık’ta belli olacak. Grup sonuncusu olan 4 ülke, 2020’de düzenlenecek UEFA Uluslar Ligi’nde B Grubu’na düşecek. UEFA EURO 2020’ye katılamayan en çok puana sahip 4 ülke Mart 2020’de Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine gidecek bir takımı belirlemek için play-off oynayacak. 

Bu sistem B,C,D liglerinde de bir üst lige kalabilmek veya bir alt lige düşen takımları belirlemek için de kullanılacak.
D Ligi’nde ise takımlar 4’erli 4 gruba ayrılacak ve 4 grup lideri C Ligi’ne çıkacak. UEFA EURO 2020’ye katılamayan en çok puana sahip 4 ülke Mart 2020’de Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri’ne gidecek bir takımı belirlemek için Play-Off’larda yer alacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler