Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Kilisesi’nin bağımsızlığına yeşil ışık yakan Fener Rum Patrikhanesi’yle ilişkilerini kesti

Rus Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Kilisesi’nin bağımsızlığına yeşil ışık yakan İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’yle ilişkilerini kesme kararı aldı.
Rus Ortodoks Kilisesi Meclisi’nin (Sinod) cuma günü yaptığı toplantıda aldığı kararı bildiren sözcü Vladimir Legoida, bundan böyle Fener Rum Patrikhanesi tarafından yönetilen veya temsil edilen hiçbir etkinliğe katılmayacaklarını ve ibadetler sırasında Fener Rum Patrikhanesi’nin ve Patrik Bartholomeos’un adının anılmayacağını duyurdu. Legoida, “Bu, ilişkilerde tam bir bozulma; seküler hayattan örnek verecek olursak, diplomatik ilişkilerin sonlanması” dedi.
Karar üzerine Kremlin’den yapılan açıklamada ise, konunun yakından takip edildiği, Ortodoks camiasında her tür ayrılıklara karşı olunduğu ancak Rus devletinin kilisenin iç işlerine karışmayacağı bildirildi.

Ukrayna sorunu

Karar, Fener Rum Patriği I. Bartholomeos’un Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne iki temsilci göndermesinin ardından alındı. Bu, Ukrayna Kilisesi’nin Moskova Patriği Kirill’den bağımsızlığını tanımaya dönük bir adım olarak değerlendirilmişti. Zira Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, Fener Rum Patrikhanesi’nin, Moskova’nın izni olmadan tüm devletlere bağımsız kilise oluşturma hakkı verme yönünde karar aldığını söylemiş ve “Bu kararı göz önüne alacak olursak, ilk sırada Ukrayna’nın ulusal kilise oluşturma hakkı gelebilir” açıklaması yapmıştı.
Ukrayna’da bazı din adamları, Moskova kiliselerine karşılık, Kiev Patrikhanesi Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Bağımsız (Otosefal) Ortodoks Kilisesi’ni kurmuş durumda. Ancak, Ortodoksluk mezhebinde bu yapılanmanın geçerli olabilmesi için söz konusu kiliselerin, Fener Rum Patrikhanesi ya da diğer patrikhanelerin yarısı tarafından tanınması gerekiyor.

Farklı kiliseler

Halkın büyük çoğunluğunun Ortodoks mezhebine mensup olduğu Ukrayna’da, kiliselerin bir kısmı Moskova Patrikhanesi’nin, bir kısmı da Kiev Patrikhanesi’nin kontrolünde bulunuyor. Bazı kiliseler de Ukrayna Bağımsız Ortodoks Kilisesi’ne ait.
Poroşenko yönetimi, bağımsız kilise hakkının tanınmasıyla Ukrayna’da kiliselerde birliğin sağlanacağını ve Ukrayna’nın, Rusya’nın siyasi etkisinden kurtulacağını savunuyor.

Patrik Bartholomeos’u geçen nisan Ukrayna lideri Poroşenko, eylül başında da Patrik Kirill (solda) ziyaret etmişti.

Rus hackerlar da devrede

Associated Press haber ajansı geçen ay, 2016 yılında ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçlanan Rus bilgisayar korsanlarının, Fener Rum Patriği Bartholomeos’u uzun zamandır dinlemeye aldıklarını ve maillerini hacklediklerini ortaya çıkarmıştı..

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler