Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AP: Rus casusları Fener Rum Patriği Bartholomeos’u hacklemeyi denedi

Associated Press, 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçlanan bilgisayar korsanlarının, Fener Rum Patriği I. Bartholomeos’u uzun zamandır dinlemeye aldıkları ve maillerini hacklediklerini tespit etti.

AP çalışanları geçtiğimiz yıl Dell Technologies’in bir yan kuruluşu olan Secureworks ile birlikte yaptıkları veri analizi ile ulaşılan 4 bin 700 e-posta adresinin birebir örtüştüğünü tespit ettiler.

AP, aylardır üzerinde uğraştığı veriler neticesinde kendilerine “Fancy Bears” ismini veren Rus hacker grubunun ABD’li Demokratlar, savunma sanayicileri, istihbarat çalışanları, uluslararası gazeteciler ve hatta Amerikan askerlerinin eşlerinin e-postalarına nasıl girmeye çalıştığını ortaya çıkarmıştı.

Temmuz ayında, Robert Mueller’ın ABD’nin 2016 seçimlerinde Rus müdahalesine ilişkin devam eden soruşturmasının bir parçası olarak, Büyük Jüri,12 Rus istihbarat ajanının Hillary Clinton’ın başkanlık kampanyasına karşı saldırıda bulunduğunu açıklamıştı.

Rusya ile Ukrayna arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi ile devam etmişti. Merkezi İstanbul’da bulunan Fener Rum  Patriği I. Bartholomeos, Ukraynalıların beklediği “Otosefalik Tomos” (bağımsız kilise) olma imtiyazını verebileceğini iddia ediyor. Kremlin ile dirsek temasında olan Moskova Patrikhanesi ise Ukrayna’da Bağımsız Ortodoks Kilisesi kurulmasını kesinlikle istemiyor.

Ukraynalı Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Nisan ayında Patrik Bartholomeos ile görüşmek için İstanbul’a gelmişti. Poroşenko Ukrayna’nın bağımsızlığı ve milli güvenliği olarak gördüğü bağımsız kilise konusunda Bartholomeos’u ikna etmeye çalışmıştı.

Moskova Patrikhanesi’nin lideri Kirill’in bu hafta içinde Türkiye’ye gelmesi, Bartholomeos ile görüşerek Ukrayna’da bağımsız kilise konusundan vazgeçmesi için teklif götürmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.