Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yanındayız Derneği: “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı erkekleri hedef alarak, erkeklerle birlikte!”

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve cinsiyete dayalı ayrımcılıkla mücadele etmek amacıyla kurulan ve Türkiye’de ilk, dünyada ise sayılı sivil toplum kuruluşundan biri olan Yanındayız Derneği, bir tanıtım toplantısıyla kamuoyunun karşısına çıktı. Hedef kitlesi erkekler olan dernek, özellikle erkeklerde zihniyet ve davranış değişimi yaratmak için çalışacak.

Yanındayız Derneği’nin Taksim’deki Yapı Kredi Kültür’de gerçekleştirilen tanıtım toplantısının moderatörlüğünü yazar Yekta Kopan üstlenirken; Nur Ger, Murat Yetkin, Alper Hasanoğlu, Ferhat Boratav, Sami Kariyo ve Murat Yeşildere toplumsal cinsiyet eşitliği ve derneğin bu noktadaki amaçlarına dair Kopan’ın sorularını yanıtladı.

Kurucu Başkanı kadın olan, kurucu üyelerinin tamamı ise erkeklerden oluşan dernek, cinsiyet eşitliği sağlanması amacıyla, erkeklerle birlikte ve erkekleri hedef alan çalışmalar yaparak, toplumsal cinsiyet eşitliğindeki dönüşümü hızlandırmayı hedefliyor.

Yanındayız Derneği bünyesinde, toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmış kadınlardan oluşan bir Danışma Kurulu da bulunuyor. Danışma Kurulu; Canan Güllü, Emel Armutçu, Fatma Çiğdem Aydın, Leyla Navaro, Meral Tamer, Müjgan Suver, Nazan Moroğlu, Sanem Oktar, Şule Yüksel, Tijen Mergen ve Ümit Boyner’den oluşuyor.

“Erkekleri hedef alarak, erkeklerle birlikte”

Düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kurucu Başkan Nur Ger, toplumsal cinsiyet eşitliğini erkeklerin kadınlarla yan yana savunması gerektiğini söyleyerek, derneğin kuruluş hikâyesini, amaç ve hedeflerini şöyle anlattı:

“Yanındayız, toplumsal cinsiyet eşitliği savunusu yapmak üzere yola çıkan ve çoğunluğu erkeklerden oluşan ilk sivil toplum kuruluşu. Hedef kitlesi erkekler. Temel amacı, özellikle erkeklerde zihniyet ve davranış değişimini yaratmak olacak. Meseleyi, onu yaratan erkekler olmadan çözmek mümkün değil. Ailede, ekonomide ve toplumda karar vericilerin, yasa koyucuların ağırlıklı erkekler olmasından dolayı değişimin erkeklerden başlamasının şart olduğunu düşünüyoruz.

Yanındayız Derneği, erkekleri hedef alarak, erkeklerle birlikte; başta kadına yönelik şiddetin sonlanması olmak üzere, eğitim, sağlık, çalışma hayatı, ev emeğinde ortaklık gibi hayatın tüm alanlarında tam eşitliğin sağlanması için farkındalığı artırmaya yönelik çalışacaktır.”

“Elimizi taşın altına koyduk”

Medyascope.tv’ye konuşan yazar Yekta Kopan, “Bugüne kadar toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çok kişi konuştu ama erkekler erkeklere konuşmadı. Yanındayız; erkeklerin erkeklere konuştuğu, bir zihin oluşturduğu ve bu zihin çerçevesinde de toplumsal bir bilinçlenme oluşturmayı amaçlayan bir dernek diyebiliriz. Bugün tüm Türkiye’yle tanıştık, bundan sonra artık bu konudaki çalışmalarımız ve sözümüzle kendimizi daha çok duyuracağız” dedi.

Gazeteci Murat Yetkin de, toplumsal cinsiyet konusunda erkeklerin elini taşın altına koyduğu çok az kuruluşun olduğunu belirtti ve “Biz de o olalım dedik, bir yerden başladık” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.