Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn: “Gözü dönmüş kapitalizmin sonunu getireceğiz”

İngiltere İşçi Partisi’nin Liverpool kentindeki yıllık konferansında konuşan parti lideri Jeremy Corbyn, ekonomi politikalarında “rota değişikliği” sözü verdi. “Gözü dönmüş ve vahşi kapitalizm” adını verdikleri sistemin sonunu getireceklerini iddia eden Corbyn, iktidara geldikleri takdirde “yeşil işler devrimi” ile 400 bin yeni istihdam yaratacaklarını vaat etti.

Guardian’ın haberine göre, gündemi daha çok Brexit konusundaki parti içi tartışmaların oluşturduğu konferansta Corbyn, dikkatleri, asıl odaklanılması gereken konular olduğunu düşündüğü ekonomi politikalarının yönünün değiştirilmesi ve yeni bölüşüm politikalarına çekmeye çalıştı. İşçi Partisi lideri, ana hatlarını geçen hafta partinin ekonomi konularındaki sözcüsü ve gölge ekonomi bakanı olan John McDonnell’ın sıraladığı yeni politikalar hakkında şunları söyledi:

“10 yıl önce kural tanımayan bu ‘gözü dönmüş’ kapitalizm, modern bir ekonomiyi yürütebilecek tek seçenek olarak göklere çıkarılıp gündeme getirildi ancak sonuçları yıkıcı oldu. Ancak yerleşik düzenin siyasi ekonomik temsilcileri, bu bozuk sistemde esaslı değişiklikler yapmak yerine, basit ve palyatif, geçici tedbirler buldular.

Bu ülkede yaşayan insanlar, geçen haziran ayından beri işlerin artık daha fazla böyle yürümeyeceğinin farkına varmış durumda. İşte bu yüzden İşçi Partisi, Britanya’yı yeniden inşa edecek ve dönüştürecek radikal bir planı ortaya koyuyor”.

“Radikal program”da neler var?
Corbyn’in “radikal” olarak adlandırdığı programda “yeşil politikalar” önemli bir paya sahip. “İnsanlığın karşı karşıya olduğu tehlikeler arasında iklim değişikliğinden daha büyüğü yok” diyen Corbyn şöyle devam etti: “Enerji konusundaki planlarımız, Britanya’yı, iklim değişikliği hedeflerini karşılama konusunda İskandinav ülkelerinin dışındaki en gelişmiş ülke haline getirecektir.”

Parti yeni program kapsamında çarşamba günü “Yeşil Enerji Raporu” da yayınladı. Rapora göre, iktidara gelindiği takdirde, 13 bin 500 rüzgar türbini inşa edilmesi, binlerce çatıya güneş paneli yerleştirilmesi, yine binlerce eve izolasyon yapılması planlanıyor. İklim sorunlarıyla mücadele etmek için dalga enerjisi, hidrojen ve atom enerjilerinin daha çok kullanılması da planlar arasında. Bu hedefler tutturulduğu takdirde 2030 yılında Britanya’nın elektrik ve ısınma için kullandığı enerjinin yüzde 60’ı yenilebilir enerji kaynaklarından sağlanmış olacak.

İşçi Partisi’nin programı köklü değişiklikler öngörüyor
İşçi Partisi’nin diğer planları arasında; yeni yatırım ve dönüşüm planlarıyla 400 bin yeni kalifiye iş yaratılması, devletin sağladığı çocuk bakımı programının, 2, 3 ve 4 yaşında çocukları olan aileleri de (ve böylece fazladan 1 milyon çocuğu daha) kapsaması ve şu anki durumda büyük karışıklıklara sebep olan çocuk bakım sisteminin basitleştirilmesi de bulunuyor.

İşçi Partisi lideri Corbyn, daha önce de kendi iktidarlarında büyük şirketlerin yönetim kurullarındaki sandalyelerin en az üçte birinin çalışanlara verileceğini söylemişti. İktidara gelinmesi durumunda partinin hayata geçireceği bir başka uygulamanın ise, 250’den fazla kişinin istihdam edildiği kamu ya da özel sektör işletmelerinde tüm çalışanlar tarafından doğrudan “çalışan yöneticileri”nin seçilmesi olduğu açıklanmıştı.

Partinin sosyalist kimliği ile tanınan, mali işlerden sorumlu sözcüsü John McDonnell ise iktidara geldiklerinde ilk iş olarak su, enerji, demiryolu ve posta gibi önemli alanlardaki özel işletmeleri kamulaştıracaklarını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.