Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çingene Kızı’nın 12 parça mozaiği Türkiye’ye getiriliyor

Gaziantep’in Nizip ilçesi sınırları içinde bulunan Zeugma antik kenti kalıntılarının simgesi Çingene Kızı’nın 12 mozaiği Türkiye’ye getiriliyor.

1990’lı yıllarının sonunda yürütülen kazılarla bulunan Zeugma antik kentinin kalıntıları bugün Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenirken, Zeugma’daki bir villanın yemek odasında bulunan Çingene Kızı’nın, Fırat Havzası’ndaki yaşam ortamını anlatan bir panonun parçası olduğu Prof. Kutalmış Görkay ve Dr. Stephanie Hooper tarafından tespit edilmişti.
Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’in haberine göre, panonun 12 temel parçasının ABD Ohio’daki Bowling Green State Üniversitesi’ndeki Wolfe Center binasında ve Eva Marie Saint Tiyatrosu’nun lobisinde zemin süsü olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştı.
Taraflar arasında süren diplomatik temasların ardından Bowling Green State Üniversitesi, 12 parça Zeugma mozaiğini Türkiye’ye göndermeyi taahhüt eden protokole imza attı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, ekim ayı sonunda 12 mozaiği Ohio’ya giderek teslim alacağını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.