Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Modern Ortodoks tarihinde en büyük bölünme: Rus Ortodoks Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi ile ilişkilerini kopardı

Ortodoks Kilisesi’nde 964 yıl sonra büyük bir ayrılık yaşanıyor. Rus Ortodoks Kilisesi, geçen hafta Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne bağımsızlık (otosefali) tanıyan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile bütün ilişkilerini kestiğini duyurdu.

Rus Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion gazetecilere verdiği demeçte, Fener Rum Patrikhanesi’nin fiili yaptırımının iki kilise arasında ihlallere yol açtığını söyledi. Rus Ortodoks Kilisesi yönetimi Holy Synod’dan yapılan açıklamada da Patrikhane ile aralarında herhangi dini bir ilişkinin dahi imkansız olduğu belirtildi.

Metropolit Hilarion Rus yayın organı TASS’a yaptığı açıklamada, “Kilise’nin, Belarus’un başkenti Minsk’te toplanan Synod üyeleri Patrikhane ile ilişkilerin tamamen kesilmesine ilişkin bir karar aldı” diye konuştu. Açıklamalar, Patrikhane’nin Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne otosefali tanımasından bir hafta sonra yapıldı.

Rus Ortodoks Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi tarafından alınan ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin statüsüyle ilgili herhangi bir karara uymayacağını söyledi. Hilarion, “Bütün bu kararlar kanuna aykırı ve kanonik olarak geçersiz. Rus Ortodoks Kilisesi bu kararları tanımıyor ve onları takip etmeyecek” dedi.

Yaşanan bu gelişme, Katolik ve Ortodoks Hıristiyanlar arasındaki 1054 Büyük Ayrılma vakasından bu yana Ortodoks Kilisesi tarihinin en büyük ayrışması olarak görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.