Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin yönetimi Uygur toplama kampları hakkındaki sessizliğini bozdu

The New York Times’ın haberine göre, uluslararası eleştirilere rağmen, Çin hükümetinin en ciddi ve geniş çaplı baskıyı ülkenin Batı bölgelerinde bulunan Müslümanlar üzerinde kurduğu söyleniyordu. Basına yansıyan haberlerde ise, Çin hükümetinin Müslümanları toplama kamplarına aldığı iddia edilmişti. Habere göre, üst düzey bir kamp yetkilisi, insancıl kamp ve eğitim merkezleri kurarak bu bölgede yaşayan Müslümanlara eğitim verdiklerini açıkladı.

Sivil toplum kuruluşları, Amerikalı milletvekilleri ve Birleşmiş Milletler üyeleri, Çin’in kuzeybatısındaki Sincan bölgesinde Uygurlar ve diğer Müslüman azınlık gruplarına mensup üyeler için kurulduğu iddia edilen “eğitim yoluyla dönüşüm” kamplarını sürekli eleştiriyordu. Bu kamplarda tahminen 1 milyondan fazla kişinin tutulduğu düşünülüyor. Yurtdışına kaçmış olan eski tutuklular ise bu kampları, “beyin yıkama” faaliyeti gösteren sanal hapishaneler olarak nitelendiriyor.

Ancak, Çin’in resmi Xinhua haber ajansının yayınladığı bir röportajda, kendisi de bir Uygur olan Sincan Hükümeti Başkanı Shohrat Zakir, kampların “insancıl” olduğunu ve teröre karşı yasal bir kalkan oluşturduğunu söyledi. Kamplarda Çince eğitim verildiğini söyleyen Zakir, Uygurlar ve diğer Müslümanlara yasalara saygılı vatandaşlar olmayı öğrettiklerini söyledi. Zakir, ayrıca terzilik, e-ticaret, kuaförlük ve kozmetik gibi iş ve meslek eğitimleri verdiklerini de ifade etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.