Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya hükümeti kiliselerde, okullarda ve spor kulüplerinde cinsel istismara uğramış çocuklardan özür diledi

Kraliyet Komisyonu’nun, kurumların çocukları cinsel istismardan koruyamadığını ortaya koyması üzerine Avustralya hükümeti, cinsel istismar mağduru çocuklardan ve ailelerinden “ulusal özür” diledi.

Avustralya hükümetinin özrü, cinsel istismarlara ilişkin yürütülen beş yıllık soruşturmanın ardından geldi. Soruşturmanın sonucunda hükümetin, okulların, spor kulüplerinin, kilisenin, yardım kuruluşlarının ve diğer birçok kurumun on yıllardır çocukları cinsel istismardan koruyamadığı ortaya çıktı.

Cinsel istismar mağdurlarına ve ailelerine seslenen Başbakan Scott Morrison, “Size inanıyoruz” dedi. Morrison’ın bugün konuştuğu Temsilciler Meclisi’ne, konuşmayı dinlemek üzere istismar mağduru çocuklar, aileleri ve avukatları gelmişti. Morrison “Bugün sorulması bile çok korkunç bir soruyla karşı karşıyayız: Neden çocuklarımız sevilmedi ve korunmadı? Neden onların güvenlerine ihanet edildi?” dedi. Özür dileyen Morrison, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir ulusun, çok uzun bir zamandan beri yaşamakta olduğunuz karanlığa merhametle ulaşmak amacını taşıyan özrü. Şu anda yapabileceğimiz hiçbir şey, ulusumuzun çocuklarına karşı yapılan yanlış eylemleri doğruya çevirmeyecektir.”

Konuşmayı dinleyenlerden bazıları, istismara uğrayan ve daha sonra hayatını kaybeden yahut konuşmaya gelemeyen sevdiklerinin isimleri yazan kartlar taktı.

Avustralya’da çocuk istismarı için kurulan komisyon, geçen aralık ayında 409 tavsiyede bulunmuştu. Bunların 122’si hükümete yönelikti. Hükümetin dilediği özür, çocuk istismarlarının üstünün örtüldüğünün ve çocukların ihmal edildiğinin onaylanması anlamına geliyor.

Hükümetin özür konuşması, ülke çapında canlı olarak yayınlandı. Victoria’da, Canberra’daki parlamento binasına gidemeyenler için konuşmayı izleme noktaları oluşturuldu. Parlamentodaki konuşma, Sidney Opera Evi’nde de canlı olarak gösterildi. Başbakan Morrison’ın ve muhalefet lideri Bill Shorten’ın anlattığı istismar kurbanlarının hikâyeleri de tüm ülkede yayınlandı. Morrison “Cinsel istismar okullarda, kiliselerde, gençlik gruplarında, yetimhanelerde, spor kulüplerinde, yardım kuruluşlarında ve hatta ailelerin yaşadığı evlerde yaşandı” dedi.

Morrison konuşmasına şöyle devam etti: “Bir sapkının bunun yanına kâr kalacağını düşündüğü her yerde bu yaşandı. Bu organizasyonların sistemi bunun yaşanmasına müsaade etti ve gözünü kapadı. Bu durmak bilmez işkence her gün, her hafta, her ay yaşanmaya devam etti. Bir çocuk konuşmaya kalktığında ona inanmadılar ve bu suçlar cezasız kalmaya devam etti. Bir istismar mağduru çocuk bana uğradığı istismardan öğretmenine bahsettiğini ve sonrasında öğretmeninin de kendisini istismar ettiğini anlattı.  Güven kırıldı, masumiyete ihanet edildi, güç ve konum kötülük için kullanıldı, karanlık suçlar işlendi.”

Muhalefet lideri Bill Shorten ise, çocuklara yapılan istismarın sürdüğünü ve parlamento için gerçek testin bundan sonra yapılacaklar olduğunu söyledi. Shorten, “Çocuk istismarı, çocuk tecavüzü hâlâ sürdüğü ve üstü kapatıldığı için özür dileriz. Ve bu parlamentodaki herkesten, henüz bunların tekrar yaşanmamasını garantilemeye yetecek kadar şey yapmadığımız için özür dileriz” diye konuştu.

Çok sayıda dinleyici, konuşmaları dinlerken gözyaşına boğuldu. Fakat aynı zamanda salona bir öfke ve hayal kırıklığı hâkimdi. Özür dilendikten sonra bazı izleyiciler “Neden kurumlar hâlâ halkın parasını alıyor? Onlara para vermeyi bırakın” diye bağırdı.

Şimdi İsrail’de yaşayan cinsel istismar mağduru avukat ve yazar Manny Waks, istismara uğrayan Avustralyalı Yahudi topluluğunu temsil etmek üzere Canberra’ya gelmişti. Waks, “Bu hepimiz için çok zorlu bir yolculuk oldu. Umarım, bu simge niteliğindeki hükümet özrü istenen etkiyi yaratır, kurumlardaki cinsel istismar felaketinden etkilenen çok sayıda kişinin iyileşme sürecine yardımcı olur” dedi.

Ulusal özür için parlamento binası önüne ağaç şeklinde bir anıt dikildi.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.