Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İskoçya’da kadın temizlik işçilerinin grevine erkek işçilerin destek vermesine izin yok!

İskoçya’nın Glasgow kentinde, yaklaşık 8 bin kadın temizlik ve yol işçisi “eşit ücret” talebiyle 48 saatliğine greve giderek şehrin dört bir yanındaki okul ve kreşlerde hayatı durdurdu. Grev gözcülüğü yaparak eyleme destek olmak isteyen yüzlerce erkek işçiye ise izin verilmedi.

İki gün sürmesi planlanan iş durdurma eylemi, yıllar süren yasal tartışmaların ve işçilerin de dahil olduğu iş yavaşlatma eylemlerinin bir yansıması. Glasgow’daki işçi örgütlenmeleri ve sendikalar, Şehir Konseyi ile sayıları 12 bini bulan kadın işçilerin eşit ücret talebini yıllardır müzakere ediyor. Benzer seviyedeki işlerde kadın işçiler, erkek işçilerden saat başına 3 euro daha az ücretlendiriliyor. Bazı iddialara göre Şehir Konseyi, maaş geri ödemelerinde işçilere yüz milyonlarca sterlin borçlu durumda.

Glasgow grevi, Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen en büyük “eşit ücret” eylemi olarak görülüyor. İş bırakma eylemi nedeniyle ilköğretim okulları, çocuk yuvaları ve benzeri hizmet sunan mekanlar 2 gün kapalı kalacak. Temizlik ve yol işçilerinin iş bırakma eylemini çarşamba günü de sürdürmesi bekleniyor. Şehir Konseyi yetkilileri, şehrin çöp kutularının temiz kalacağını ve iş bırakma eyleminin perşembe gününe kadar göz yumulacağını belirtti. Şehir Konseyi Başkanı Susan Aitken, grev için “Yıkıcı sonuçları var ve gerekli değil” diye konuştu.

“Eşit maaş, bir hediye değil”

Rhea Wolfson, İskoçya’daki sendika liderlerinden biri. Wolfson, Şehir Konseyi yetkililerinin sözlerini tutmadığını iddia ederek “Eşit maaş, bir hediye değil. Üyelerimiz, bunu talep etmekte son derece haklı. Şu anda 8 bin üyemiz greve gidiyor çünkü taleplerinin karşılanacağı umudunu yitirdiler” dedi.

Grev, İskoçya’nın ilk başkanı Nicola Sturgeon ve İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn arasında da tartışma başlattı. Corbyn, Twitter hesabından Glasgow’da grev başlatan kadın işçilerle dayanışma içinde bulunduklarını belirterek “Bizim görevimiz, onları desteklemek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.