Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, Honduras’tan yola çıkan göç kafilesine karşı “Ordumuz sizi bekliyor” dedi

13 Ekim’de Honduras’tan yola çıkan, El Salvador ve Guatemala üzerinden Meksika’ya, oradan da ABD’ye geçmeyi amaçlayan ve yol üzerinde de göçmenlerin eklenmesiyle çoğalan göç kafilesinin Meksika-ABD sınırına ulaşmasının Meksika tarafından engellenememesi ihtimaline karşı ABD Başkanı Donald Trump, Washington’dan sınıra 5200 asker sevkedilmesi emrini verdi.

Göç kafilesinin rotası

Trump daha önce de, Meksika’nın ABD sınırına doğru gelen göçmenleri durduramayacağı iddiasıyla, ABD’nin güneybatı sınırının korunması için “acil durum” ilan ettiğini duyurmuştu.

Honduras’tan yola çıkan binlerce göçmen Guatemala’yı geçerek, Meksika-Guatemala sınırına ulaştı. Suchiate Nehri üzerinde Meksika ile Guatemala’yı birbirine bağlayan köprüde ve sınır kapısında toplandı. Geceyi burada geçiren göçmenlerin Meksika’ya girişlerine izin verilmedi. Bazı göçmenler bunun üzerine sallarla nehir üzerinden Meksika’ya geçmeye çalıştı.

 

Göçmenlerin bir kısmı ise, tel örgüleri aşarak sınırdaki tarafsız bölgeye geçti ve burada Meksikalı güvenlik güçlerinin müdahalesi ile karşılaştı. Göçmenlerin bir kısmı Guatemala-Meksika sınırını geçmeyi başarırken, sınırda bir yığılma oldu.

Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu göç kafilesine yönelik olarak ABD Başkanı Donald Trump sert ifadeler kullandı: “Güney sınırımıza ilerleyen kafilenin içine çok sayıda çete üyesi ve bazı kötü insanlar karışmış durumda. Lütfen geri dönün. Yasal süreçlerden geçmeden ABD’ye kabul edilmeyeceksiniz.”

Bu göç sürecini “ülkemizin işgali” olarak nitelendiren Trump, göçmenlere yasal süreçlerden geçmeden ülkeye giriş izni vermeyeceklerini söyledi ve ordunun göç kafilesini sınırda beklediği tehdidinde bulundu.

Sınırda görevlendirilecek askeri gücün sayısına yönelik ABD basınında çeşitli bilgiler mevcut. Wall Street Journal, ABD askeri yetkililerinden aldığı bilgiler doğrultusunda yaptığı haberde ABD’nin güneybatı sınırına 5 bin asker göndereceğini belirtti. Ayrıca bölgeye gelmeye başlayan askerlerin aralık ayı sonuna kadar yerleştikleri yerde kalacakları belirtildi. Pentagon sözcüsü Laura Seal ise, sınırda ne kadar asker görevlendirileceğine henüz karar verilmediğini belirtti.

Meksika ABD’ye, göçmenlerin gerekli hukuki koşulları sağlamaması durumunda sınırdan geçemeyecekleri garantisini vermişti. Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, yasal gereklilikleri yerine getirmeyenlerin ülkeye alınmayacağını belirtti. Buna karşın binlerce göçmenin düzensiz bir biçimde ülkeye girmek için sınırı zorladığını ifade etti. Yaklaşık 1500 kişi iltica başvurusunda bulunurken, Meksika’nın geçici çalışma izni teklifini reddeden 4000 kişinin hâlâ ABD yolunda olduğu belirtiliyor. Bu göçmenler Arriaga şehrine ulaşmış durumda.

Geçen pazar günü Meksika-Guatemala sınırındaki Tecun Uman sınır kapısından geçmeye çalışan göçmenlere polis biber gazı ile müdahale etmiş ve yaklaşık 100 kişi yaralanmıştı. Meksika-Guatemala arasındaki sınır kapısı Tecun Uman bir haftadan fazladır Meksika tarafından kapatılmıştı. Çıkan arbedede 26 yaşındaki Henry Diaz,  başından vuruldu ve hastaneye giderken öldü. Newsweek’te yer alan habere göre, Meksika İçişleri Bakanlığı Sekreteri Alfonso Navarrete, Diaz’ın ölümünde Meksika güvenlik güçlerinin sorumluluğu olduğunu inkar etti.

Yaklaşık iki hafta önce ortalama bin kişi ile yola çıkıldığı, şu anda ise yaklaşık 7 bin kişinin yolda olduğu ve bu sayının ABD sınırına kadar 10 bin kişiyi aşabileceği belirtiliyor. Trump’ın tüm tehditlerine rağmen, üçüncü göç kafilesi de El-Salvador’dan yeni bir yolculuğa başladı.

Teksas’a 1000 mil uzaklıktalar

Birinci göç kafilesi 13 Ekim’de Honduras’ın San Pedro Sula şehrinden yola çıkmıştı. Kafile, Guatemala sınırında bir süre bekletilmişti. Honduraslı göçmenlerin Guatemala’nın güney sınırını geçerek ABD’ye doğru yola çıkmaları Trump’ın sert tepkisiyle karşılaşmıştı. Trump, Honduras’a yapılan yardımların durdurulabileceği tehdidinde bulunmuştu. Kafile geçen pazar günü Meksika’da Oaxaca’ya ulaştı ve grup hâlâ en yakın ABD-Meksika sınırı olan Teksas’a kabaca 1000 mil uzaklıkta.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.