Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TOKİ, hakediş kesintilerini azaltıp fesih işlemlerini kolaylaştırdı

“Toplu Konut Kanunu Kapsamında Yapılacak Sözleşmelerde Uygulanacak Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararı” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yapılan değişiklikle beraber artık yüklenici firmalar hakediş bedellerinde uygulanan kesintileri geri alabilecek.

Değişiklikle beraber hakediş ödeme usulünde yapılan değişiklikte, değişiklikten önceki uygulamada yüzde 95 oranında bir ödeme yapılıp, yüzde 5’inin de teminat olarak gösterilmesi öngörülüyordu. Daha sonra yine bir değişiklikle uygulama müteahhitlerin lehine değiştirilmişti. Son değişiklikle beraber müteahhitler uygulamada projenin yüzde 50’si yapılırsa yüzde 5 oranında kesinti yapabilecek. Projenin yapımı yüzde 50-yüzde 70 arasındaysa kesinti oranı yüzde 2’ye kadar düşüyor. Eğer müteahhit projenin yüzde 70’inden fazlasını yaparak fesih uygularsa hakediş miktarının tümünü geri alabilecek.

Bir diğer değişiklikte ise müteahhitler mali durumunu bahane gösterip projeden çekilirse, hakediş bedellerinden yapılan kesintileri de geri alabilecek.

Şehir plancısı Nuray Çolak, yapılan değişiklerle beraber TOKİ’nin inşaat sektöründeki nakit akışını artırmak için, müteahhitlere para musluklarını açarak, fesihleri kolaylaştırdığını söylüyor.

Nuray Çolak ile yapılan mülakatın ses kaydı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.